Nikon Imaging | Hrvatska | Europa

Nina Berman

Nina Berman dokumentarna je fotografkinja iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvenstveno je zanima američko političko i društveno okruženje. Autorica je dviju monografija koje su naišle na veliko odobravanje: „Grimizna srca – povratak iz Iraka“ („Purple Hearts - Back From Iraq“) s portretima ranjenih veterana i intervjuima s njima te „Domovina“ („Homeland“) u kojoj istražuje militarizaciju američkog života nakon 11. rujna.

Pep Bonet

Pep Bonet nagrađivani je filmaš i fotograf iz Španjolske koji fotografijama hvata duboke trenutke diljem svijeta koji predstavljaju neuravnoteženost svijeta u kojemu živimo. Njegovi dugogodišnji projekti usmjereni su na afričke teme, a njegov kontinuirani rad na problemu HIV-a/side rezultirao je s nekoliko knjiga i brojnim izložbama diljem svijeta. Pep je poznat i po svojoj dugotrajnoj reportaži o rock sastavu Mötorhead.

Andrea Bruce

Dokumentarna fotografkinja iz Sjedinjenih Američkih Država, Andrea Bruce naglašava probleme onih koji žive u poslijeratnim uvjetima. Više od deset godina stvara kronike najproblematičnijih područja na svijetu, a fokus joj je na Iraku i Afganistanu. Bila je zaposlena kao fotografkinja u Washington Postu, a nagrade koje je dobila uključuju najviša odličja Udruženja fotoreportera Bijele kuće (White House News Photographers Association).

Alixandra Fazzina

Fotografkinja iz Ujedinjene Kraljevine, Alixandra Fazzina na svojim se fotografijama usredotočuje na sukobe o kojima se premalo izvještavalo te na humanitarne posljedice rata. Kao slobodni fotoreporter radila je diljem Istočne Afrike, Bliskog Istoka i Azije. Njezina knjiga, „Milijun šilinga“ (A Million Schilligs“) dokumentira egzodus migranata i izbjeglica iz Somalije.

Stanley Greene

Rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, Stanley Greene dokumentirao je sve, od punk scene San Francisca tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća do pada Berlinskog zida, gladi u Sudanu, posljedica trovanja plinom u Bhopalu i pobunjeničkih sukoba u Čečeniji. Njegova knjiga „Crna putovnica“ („Black Passport“) objavljena je 2010. godine, dok je za svoj rad diljem svijeta osvojio pet nagrada udruženja Svjetska novinska fotografija (World Press Photo).
Stanley Greene jedan je od osnivača NOOR-a. Stanley je preminuo 19. svibnja 2017. u Parizu, Francuskoj.

Tanya Habjouqa

Bazirana u istočnom Jeruzalemu, Tanya Habjouqa nagrađivana je fotografkinja, novinarka i edukatorica. Njezini glavni interesi uključuju spol, prikaze drugosti, oduzimanje vlasništva i ljudskih prava, s posebnim naglaskom na stalno promjenjivu sociopolitičku dinamiku Bliskog Istoka. Njezin projekt „Okupirana zadovoljstva“ („Occupied Pleasures“) osvojio je nagradu udruženja Svjetska novinska fotografija (World Press Photo) te kulminirao knjigom.

Yuri Kozyrev

Yuri Kozyrev iz Rusije više od 25 godina prati događaje koji mijenjaju svijet, od propasti Sovjetskog Saveza do rata u Iraku, gdje je bio ugovorni fotograf magazina TIME. Nedavno je dokumentirao arapske revolucije i njihove posljedice u Bahreinu, Jemenu, Tunisu, Egiptu i Libiji. Njegovi su radovi izlagani na mnogim izložbama te je osvojio brojne međunarodne nagrade.

Bénédicte Kurzen

Francuska dokumentarna fotografkinja Bénédicte Kurzen karijeru je započela prateći sukob u pojasu Gaze, Iraku i Libanonu. Proteklih je deset godina njezina pozornost usmjerena na Afriku, pri čemu istražuje društvo nakon apartheida u Južnoj Africi, a odnedavno je usmjerena na Nigeriju. Stipendija Pulitzerova centra omogućila joj je da realizira nigerijsku skupinu radova pod nazivom „Narod na koji su bogovi zaboravili“ („A Nation Lost To Gods“).

Sebastián Liste

Španjolski dokumentarni fotograf i sociolog Sebastián Liste dokumentira duboke kulturne promjene i suvremene probleme Latinske Amerike i mediteranske regije. Specijalizirao se za dugotrajne detaljne projekte kako bi inspirirao društva da razmišljaju o društvenim posljedicama politika. Njegovi su projekti, kao što je „Iznutra“ („On The Inside“), studija zatvorskog života u Venezueli, osvojili brojne nagrade.

Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen iz Nizozemske bavio se ratom razorenim područjima, no vjerojatno je najpoznatiji po svojim dugotrajnim projektima o sedam rijeka svijeta, rastućim razinama mora, industriji dijamantima i migraciji u Amerikama. Projekt o dijamantima rezultirao je fotoknjigom „Dijamant je važan“ („Diamond Matters“) te je osvojio nagradu udruženja Svjetska novinska fotografija (World Press Photo), dok je projekt Via PanAm postao putujuća izložba i knjiga.

Jon Lowenstein

Fotoreporter iz Sjedinjenih Američkih Država, Jon Lowenstein specijalizira se u dugotrajnim dubinskim dokumentarnim istraživanjima u kojima suprotstavlja moć, siromaštvo, rasnu diskriminaciju i nasilje. U projektu „Životi u sjeni u SAD-u“ („Shadow Lives USA“) slijedi trag migranta iz Središnje Amerike, a njegovi zadaci uključivali su posljedice potresa na Haitiju i društveno nasilje u Gvatemali. Osvojio je nekoliko nagrada te je TED-ov Globalni stipendist (TED Global Fellow).

Francesco Zizola

Talijanski dokumentarni fotograf Francesco Zizola pokrio je najveće svjetske sukobe, fokusirajući se na socijalna i humanitarna pitanja i portretirajući zaboravljene krize koje su glavni mediji često stavljali u drugi plan. Osvojio je deset nagrada udruženja Svjetska novinska fotografija (World Press Photo) i objavio sedam knjiga, uključujući „Rođen negdje“ („Born Somewhere“), studiju o uvjetima života djece u 27 zemalja.