Priznanje Environmental Photographer of the Year

Nikon, WaterBear i CIWEM krenuli su u potragu za fotografom koji će dobiti priznanje Environmental Photographer of the Year 2021. Ovo godišnje natjecanje, koje se sada održava po 14. put, pruža međunarodnu platformu za podizanje svijesti o ekološkim problemima koji ugrožavaju naš planet. Ovo priznanje slavi sposobnost preživljavanja i inoviranja čovječanstva te predstavlja slike koje nas potiču na razmišljanje i koje skreću pozornost na naš utjecaj.

Na natjecanju mogu besplatno sudjelovati osobe svih dobi. I profesionalne i amaterske fotografe pozivamo da pošalju svoje najprovokativnije, najemotivnije i najimpresivnije fotografije okoliša. Sudionici će se natjecati za novčane i ostale nagrade u 8 kategorija, kao i za glavnu nagradu, odnosno naziv Environmental Photographer of the Year 2021.

Kategorije natjecanja

Natjecanje Environmental Photographer of the Year podržava pozive na hitno djelovanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda te pritom prepoznaje zamršenu i međusobno povezanu prirodu razvoja, smanjenja siromaštva, jednakosti, sigurnosti i radnji čiji je cilj smanjenje klimatskih promjena te dosad neviđenog truda svih društvenih sektora potrebnih za rješavanje ključnih problema našeg vremena.

Environmental Photographer of the Year

Glavna nagrada dodijelit će se onoj slici koja produbi razumijevanje uzroka ekoloških promjena i društvene nejednakosti te njihovih učinaka kod ljudi, istakne rješenja za hitno poboljšavanje situacije s klimatskim i ekološkim problemima te potakne čovječanstvo na održivi način života.

Fotograf koji pobjedi osvojit će:

  • novčanu nagradu od 10 000 GBP i nagradni certifikat
  • prilog i intervju u časopisu The Environment instituta CIWEM
  • profil na platformi WaterBear
  • objavu na web-mjestu Nikon Europe
  • i još mnogo toga.

Young Environmental Photographer of the Year

U suradnji s tvrtkom Nikon, ova kategorija prikazuje najbolje fotografije okoliša dobivene uz pomoć objektiva fotografa mlađih od 21 godine.

Fotograf koji pobjedi osvojit će:

  • fotoaparat Nikon Z + 3 Nikonova objektiva
  • profil na platformi WaterBear
  • objavu na web-mjestu Nikon Europe
  • intervju u časopisu The Environment instituta CIWEM
  • i još mnogo toga.
Dodatne nagrade i mogućnosti objavljivanja dodjeljuju se u sljedećim kategorijama:

Nagrada zaklade Resilient (The Resilient Award)

Zajedno sa zakladom Resilient, ova kategorija prikazuje utjecaj pripovijedanja kroz fotografiju. Nagrada će se dodijeliti onoj slici koja uključuje zanimljivu priču koja je poučna, koja daje nadu i koja nas potiče na djelovanje.

Zaklada Resilient nastala je kao odgovor na nedostatak djelovanja u vezi s brzim klimatskim promjenama. Zaklada donosi moć nadahnutog pripovijedanja najkritičnijim problemima našeg vremena.

Okoliš budućnosti (Environments of the Future)

Ova kategorija prikazuje ekološke promjene nastale zbog čovjekovog utjecaja i pruža uvid u budućnost. Fotografije će prikazati otpor ljudi i okoliša koji se susreću s nedaćama i koji odgovaraju na izazove povezane s uništenjem okoliša, energetskom sigurnosti i očuvanjem prirodnih resursa.

Održivi gradovi (Sustainable Cities)

Ova kategorija skreće pozornost na naša izgrađena okruženja te na zajednice i životinje koje u njima žive, a usredotočuje se na pametne i otporne gradove, prijevoz, otpad i veze između prirode, društva i infrastrukture. Fotografije će uključivati ekološka rješenja iz područja građevine, dizajna, materijala i struktura.

Klimatsko djelovanje (Climate action)

Ova kategorija istražuje održivi okolišni i ekonomski razvoj te pokazuje ljudsku povezanost s prirodnim svijetom, kao i ono što činimo kako bismo ga očuvali. Fotografije će istaknuti prirodnu i društvenu vrijednost okoliša, pristupačnu čistu energiju i inovativne načine za prilagođavanje promjenama u okolišu te njihovo ublažavanje.

Voda i sigurnost (Water and Security)

Ispitujući zamršene odnose između pristupa čistoj vodi i sanitarnih uvjeta, rodne ravnopravnosti i sigurnosti, ova kategorija istražuje našu sve veću potražnju za vodom i ulogu jednakosti u svim aspektima upravljanja vodama, od nedostatka vode do poplava.

Odabir javnosti (People's Choice)

Ova kategorija javnosti daje priliku za odabir najbolje fotografije okoliša 2021. godine. Glasanje će se odvijati putem interneta te će se jedna nagrada Odabir javnosti (People’s Choice) dodijeliti fotografiji koju odabere najveći broj osoba. Pobjednik će se pridružiti pobjednicima koje je odabrao žiri za 2021. godinu te će biti predstavljen na izložbi Environmental Photographer of the Year.

Pošaljite svoje najbolje djelo koje će vas možda odvesti od pobjede! Za više informacija o prijavi posjetite službenu stranicu natjecanja Environmental Photographer of the Year tako da kliknete ovdje.