Nikon Imaging | Hrvatska | Europa

Početak snimanja fotografija morskih krajolika

More je oduvijek omiljeni objekt fotografa. Bilo da snimate uzburkane valove ili svilenkasto kretanje vode, more je sjajan objekt koji će slici dati određeni ugođaj i dramatiku. Pri snimanju prirode i vanjskog prostora, obično imate minimalnu kontrolu nad prirodnim silama. Međutim, kod fotografije morskih krajolika zapravo možete kontrolirati izgled valova na svojim snimkama. Važno je i biti pažljiv i strpljiv jer čekanje na pravi trenutak obično poluči sjajne rezultate.

Nikon D810, f/6,3, 6 s, ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

PODUZMITE MJERE OPREZA

Pri fotografiranju morskih krajolika uvijek imajte na umu da obala može biti vrlo turbulentna, stoga morate biti svjesni okoline. Pazite da oprema bude dobro zaštićena od slane vode, pijeska i vremenskih prilika. Koristite filtar da biste pokrili objektiv. Tako ćete lakše osigurati da pijesak ne ogrebe objektiv. Prije no što krenete na obalu, proučite kretanje plime ili raspon plime na moru jer plima i oseka mogu utjecati na kretanje i visinu vode. Svakako provjerite vremensku prognozu i pazite da se ne zateknete u olujnim ili vjetrovitim uvjetima. Ako snimate po mraku, ponesite naglavnu ili baterijsku svjetiljku da biste se mogli vratiti na cestu.

SAVJETI ZA SNIMANJE MORSKIH KRAJOLIKA

Dobra kompozicija može biti odlučujuća za uspješnost fotografije. Kao i kod fotografije krajolika, uključivanje zanimljivih elemenata kao što su stijene, dok, pa čak i odrazi u prednji plan može pridonijeti stvaranju kontrasta.

Nemojte se bojati namočiti ili zaprljati noge. Ponekad snimanje s drukčijeg gledišta ili iz drugog ugla može pomoći da se priča dočara na zanimljiviji način. Da biste scenu zabilježili na najbolji način, preporučuje se upotreba širokokutnog objektiva, kao što je AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED ili AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED. Velika žarišna duljina može bolje prenijeti osjećaj grandioznosti i veličanstvenosti.

More se može snimiti na mnoge načine. Koristeći različite brzine okidača, moći ćete promijeniti teksturu vode na snimkama. Na primjer, korištenje brzog okidanja kao što je 1/500 s zamrznut će akciju i zabilježiti snagu mora. Da biste prenijeli osjećaj pokreta, koristite malu brzinu okidača kao što je 1/2 s da biste snimili kretanje vode. Upotreba brzine okidača od 1 sekunde ili veće omogućit će vam da postignete mliječni ili maglovit efekt. Tako ćete lakše dočarati mir i spokoj na slici.

Pri snimanju obale važno je da sve bude fokusirano. Uz otvor blende od f/8 ili manji i prednji plan i pozadina lakše će ostati u fokusu.

Bilo da morski krajolik fotografirate s većom brzinom okidača ili nakon zalaska sunca, preporučuje se da fotoaparat uvijek postavite na stativ. Oštrina je ključna, a stativ može pridonijeti stabilnosti i smanjiti vjerojatnost zamućene snimke. Ako stativ postavite na rub obale, pazite da ga dobro učvrstite na tlo jer ga nadolazeći valovi mogu pomaknuti ili prevrnuti. Kad snimite fotografiju, svakako provjerite ima li neželjenog zamućenja.

UPOTREBA FILTARA

Osim što filtri mogu pomoći u zaštiti prednjeg elementa objektiva, mogu i poboljšati kvalitetu slike.

Za fotografiju krajolika i morskih krajolika najčešće se koriste dvije vrste filtara: gradacijski filtar neutralne gustoće (GND) i filtar neutralne gustoće (ND). GND filtri obično se koriste u visokokontrastnim situacijama, primjerice kad je nebo mnogo svjetlije od prednjeg plana. Pomaže u ispravljanju razlike u svjetlu za uravnoteženu ekspoziciju. ND filtri mogu smanjiti količinu svjetla koje prodire u fotoaparat, što vam omogućuje postavljanje duljeg trajanja ekspozicije. Ujedno vam omogućuje i upotrebu većeg otvora blende za pliću dubinsku oštrinu.

Postoji više načina na koje možete snimiti morske krajolike. Eksperimentirajte s kompozicijom, postavkama i jednostavno dopustite da vas trenutak pronađe.