Upotreba ugrađene Wi-Fi funkcionalnosti vašeg Nikon fotoaparata

Vodič za postavljanje korak po korak

Odabrani Nikon D-SLR-ovi i COOLPIX modeli imaju ugrađen Wi-Fi® da biste mogli neometano prenositi slike s Wi-Fi fotoaparata na svoj kompatibilni pametni telefon ili tablet radi jednostavnog dijeljenja. A sjajna je značajka Nikonovih fotoaparata koji imaju mogućnost povezivanja putem Wi-Fi mreže to što ne morate biti pri Wi-Fi HotSpotu. Fotoaparat i pametni uređaj povezuju se.

Premda vaš pametni telefon vjerojatno ima mogućnost fotografiranja, Nikonov digitalni fotoaparat vjerojatno može snimiti bolje fotografije. To je zato što digitalni fotoaparati koriste veće senzore slike i moćne alate za obradu slike. Senzor fotoaparata osmišljen je tako da vam pruži višu razlučivost, širi dinamički raspon i mogućnost snimanja pri slabom svjetlu te korištenje ISO-a, a sve to omogućuje generaciju visokokvalitetnih slika. Nikon digitalni fotoaparati koriste i sjajne NIKKOR objektive, kao i mnoge značajke i dodatni pribor koji vam omogućuju kreativan pristup fotografiji.

Slike se mogu prenijeti na kompatibilan pametni uređaj koji ima instaliranu Nikonovu aplikaciju Wireless Mobile Utility (WMU). Aplikacija je besplatna i dostupna je u trgovini iTunes Online Store® i trgovini Google Play™ za Android™ uređaje.

Vaš fotoaparat visoke razlučivosti stvara velike datoteke i vjerojatno ne biste trebali snimati uz maksimalnu razlučivost fotoaparata ako slike planirate slati na pametni uređaj putem Wi-Fi mreže. To je zato što će, što je datoteka veća, biti potrebno više vremena za njezin prijenos s fotoaparata na uređaj, stoga se predlaže da koristite JPG, a ne NEF. Fini/veliki JPG također će proizvesti veće datoteke nego ako odaberete osnovni/srednji ili mali JPG. Ako snimate slike koje će se prikazivati samo digitalno, možete svoj fotoaparat postaviti tako da snima manje datoteke.

Oni koji žele snimati uz više razlučivosti dostupne na fotoaparatu trebali bi aplikaciju postaviti tako da preuzima samo slike preporučene veličine ili čak manje VGA veličine pri snimanju slike više razlučivosti na medijsku karticu. Toj se opciji može pristupiti putem izbornika postavki u aplikaciji.

Daljinski upravljač

Svoj pametni uređaj možete koristiti kao daljinski upravljač za snimanje fotografija. To će vam omogućiti da se priključite drugim objektima na snimci ili čak da postavite fotoaparat na lokaciju za snimanje divljih životinja dok okidač pritišćete s mjesta udaljenog od životinje. Ono što je zaista zabavno jest da na pametnom uređaju zapravo vidite istu sliku kao i fotoaparat, što vam omogućuje snimanje upravo u željenom trenutku. (U korisničkom priručniku fotoaparata provjerite ima li vaš fotoaparat tu mogućnost.)

Lako je dijeliti fotografije s prijateljima i obitelji pomoću svojeg Nikon digitalnog fotoaparata zahvaljujući ugrađenom Wi-Fi-ju. Pomoću svojih Nikon D-SLR-ova možete podijeliti i videozapis.

Upotreba Wi-Fi-ja ugrađenog u kompatibilni fotoaparat

Da biste koristili značajku Wi-Fi Nikon fotoaparata koji imaju ugrađeni Wi-Fi, morat ćete preuzeti besplatnu aplikaciju „Wireless Mobile Utility”.

U fotoaparat mora biti umetnuta memorijska kartica da bi izbornici značajke Wi-Fi bili u cijelosti pristupačni.

Upotreba Android™ uređaja

Oni koji koriste uređaje utemeljene na sustavu Android™ aplikaciju mogu preuzeti iz trgovine Google Play™ i instalirati je na svoj Android™ uređaj.

Upotreba Apple™ uređaja

Korisnici iOS uređaja aplikaciju mogu preuzeti iz trgovine iTunes Online Store®.

Postoje tri različita načina na koja se korisnik Android uređaja može povezati sa svojim kompatibilnim fotoaparatom i samo jedan način na koji korisnik iOS uređaja može povezati fotoaparat sa svojim pametnim uređajem.  Sljedeće upute mogu koristiti korisnici Android™ i iOS uređaja: povežite se tako da odaberete WI-FI MREŽU na fotoaparatu ili SSID na pametnom uređaju. Povezivanje na taj način najbrže je i najlakše jer se radi o nekriptiranoj vezi.

Korisnici Android™ uređaja imaju i opciju povezivanja upotrebom gumba WPS (Wi-Fi Protected Setup) ako njihov pametni uređaj podržava upotrebu gumba WPS ili WPS uz unos PIN-a (Wi-Fi Protected Setup). Upute za postavljanje tih vrsta veza korak po korak potražite u korisničkom priručniku fotoaparata.

Fotoaparatu sada možete pristupiti iz aplikacije. Nakon odabira opcije „Snimaj slike daljinskim putem” u aplikaciji, Prikaz uživo automatski se pokreće, što vam omogućuje da na pametnom uređaju vidite isto što i na fotoaparatu.

Povezivanje kompatibilnog fotoaparata s pametnim uređajem.

1. Omogućite Wi-Fi ugrađen u fotoaparat. Noviji modeli imat će vanjski gumb Wi-Fi (na nekim starijim modelima odaberite Wi-Fi u izborniku za postavljanje).

2. Otvorite postavke Wi-Fi-ja na pametnom uređaju i odaberite fotoaparat na popisu mreža koje prikazuje pametni uređaj. Počet će s Nikon, nakon čega slijedi niz slova i brojki. Za Android, kad inicijalno uspostavite tu mrežnu vezu, uređaj će se automatski povezati kad omogućite Wi-Fi fotoaparata. Korisnici iOS uređaja morat će taj korak poduzeti svaki put kad požele koristiti bežičnu značajku svojeg Nikon fotoaparata s pametnim telefonom.

3. Pokrenite aplikaciju Wireless Mobile Utility na pametnom uređaju.

Povezivanje kompatibilnog Android™ uređaja i Nikon fotoaparata kompatibilnog sa značajkom NFC

Oni koji koriste Android pametni telefon, verzije 4.0 ili novije, i Nikon fotoaparat kompatibilan sa značajkom NFC mogu upotrebljavati i značajku NFC ili Near Field Communication za povezivanje Nikon fotoaparata s pametnim telefonom i otvaranje aplikacije.

Da biste to napravili, jednostavno postavite oznaku N fotoaparata pokraj Android pametnog telefona i dva će se uređaja povezati, uz pokretanje aplikacije Wireless Mobile Utility. Sada možete pregledati ili snimati fotografije.