Što je plavi sat

SNIMANJE SCENA TIJEKOM PLAVOG SATA

Pojam plavi sat, nastao od španjolskog „la hora azul” ili francuskog „l'heure bleue” razdoblje je netom prije svitanja ili neposredno nakon zalaska sunca. Plavi sat najpoznatiji je po svojim romantičnim konotacijama i zadivljujućoj vizualnoj kvaliteti koju donosi u dramatične scene u filmovima i fotografiji.

Nikon D7000, f/29, 30 s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

ŠTO JE PLAVI SAT

Radi se o trenutku kad je nebo većinom duboko plavog tona, a svjetlo je dovoljno blago da naglasi većinu tamnih područja scene, a pritom ne zahtijeva dodatni izvor svjetla. To se može zahvaliti Rayleighovu raspršenju, a riječ je o raspršenju svjetla na čestice manje od valne duljine vidljivog svjetla, istom procesu koji nebo čini plavim.

Kad sunce dođe na točku šest stupnjeva ispod obzorja, više ne osvjetljava tlo izravno, već osvjetljava gornji dio atmosfere. To je poznato kao „civilni sumrak”. U tom razdoblju crveno svjetlo, koje ima veću valnu duljinu od plavog svjetla, prolazi kroz atmosferu u svemir, dok se plavo svjetlo raspršuje i rasijava.

Plavi se sat ujutro događa netom prije zlatnog sata na početku civilnog sumraka, a to je oko 30 minuta prije izlaska sunca. Uvečer se događa na kraju civilnog sumraka, netom poslije zlatnog sata, a počinje oko 10 do 15 minuta nakon zalaska sunca.

POPULARNI OBJEKTI KOJE MOŽETE SNIMITI

Fotografija u vrijeme plavog sata žanr je koji je lako svladati jer obično ne morate brinuti zbog grubog osvjetljenja ili sjena na snimkama. Krajolici, gradski krajolici i portreti fotografski su žanrovi koji dobro funkcioniraju u plavom satu jer blago zamračeno svjetlo može stvoriti eteričan ugođaj u vašim scenama.

VODIČ ZA FOTOGRAFIRANJE TIJEKOM PLAVOG SATA

Ako je fotografiranje u plavom satu za vas novost, evo nekih savjeta koji vam mogu pomoći da počnete:

• Budući da plavi sat ovisi o zemljopisnoj lokaciji, ne zaboravite provjeriti vrijeme lokalnog svitanja i sutona.
• Planirajte unaprijed i uranite na lokaciju. Trebali biste si dati dovoljno vremena za postavljanje opreme.
• Postavite fotoaparat na stativ radi stabilnosti i postavite kompoziciju slike s nebom kao pozadinom.
• Neka ISO bude što niži da biste smanjili zrnatost i šum na slici.
• Tijekom plavog sata trebali biste koristiti manju brzinu okidača da bi slike bile pravilno eksponirane. Snimajte s prioritetom okidača ili ručno jer vam ti načini rada omogućuju ručni odabir brzine okidača.
• Kako bi slika bila oštra, koristite daljinski upravljač ili uključite samookidač fotoaparata. Pritiskanje gumba za otpuštanje okidača ponekad može izazvati neželjeno podrhtavanje fotoaparata, što rezultira mutnom snimkom.
• Snimite pokoju testnu fotografiju i uvijek provjerite histogram da biste bili sigurni da nema preeksponiranih svjetlijih elemenata ili nepotrebnih sjena.

Ako za snimanje koristite D-SLR, pokušajte eksperimentirati s fotografijom visokog dinamičkog raspona (HDR). HDR slika sastoji se od niza fotografija snimljenih pri različitim razinama ekspozicije, a u naknadnoj se obradi spajaju u jednu. Neki Nikonovi D-SLR-ovi imaju ugrađenu značajku HDR-a u okviru koje se višestruke ekspozicije scene bilježe i kombiniraju na samom fotoaparatu kako bi stvorile HDR fotografiju.