Nikon Imaging | Hrvatska | Europa

DAVID YARROW

Divlje životinje & Umjetnička fotografija

Fotografija je ostala moj način iskupljenja i bijega od stvarnosti, prilika za istraživanje zabačenih kutaka svijeta i fotografiranje ekstremnih okruženja kao i divljih životinja kojima su ta mjesta dom.

Biografija

David Yarrow rođen je u Glasgowu, Škotskoj, 1966. Fotografijom se bavi od ranih dana te je kao 20-godišnjak radio kao fotograf za The Times na nogometnom terenu tijekom finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Mexico Cityju. Tog je dana David snimio slavnu fotografiju na kojoj Diego Maradona drži pobjednički pehar zbog čega je kasnije pozvan da fotografira Olimpijske igre i brojna druga sportska događanja.

Tek je mnogo godina kasnije otkrio što mu najbolje leži: dokumentiranje prirode. Zahvaljujući svojim evokativnim i uvjerljivim fotografijama života na zemlji ima sve veći broj pratitelja među kolekcionarima umjetnina. Godine 2018. David je potvrdio svoju poziciju među najprodavanijim umjetničkim fotografima na svijetu.

Što je u torbi

Nikonovom opremom koristim se već 33 godine i postaje sve bolja i bolja, pogotovo kada se radi u ekstremnim, teškim okruženjima. Rad s Nikonom na razini cijele Europe za mene je izuzetna prilika.

Nikon D850

Nikon je oduvijek bio predvodnik u razvoju intuitivnih kućišta fotoaparata kojima pokazuje da u potpunosti razumije potrebe fotografa, kako profesionalaca, tako i amatera.

Kada sam prošle godine bio pozvan na predstavljanje modela D850, to je za mene bila istinska čast, s obzirom na to da je Nikon bio uz mene cijelu moju karijeru. Kućište fotoaparata stvarno je značajan korak naprijed, „kralj fotoaparata” koji određuje nova pravila igre. Razlučivost se ne može usporediti ni s čime što sam dosad iskusio, a uz bok joj stoje mogućnosti visoke brzine kadra i performanse automatskog fokusiranja koje nemaju premca. Kako se moje fotografije otiskuju u velikim formatima, u prošlosti sam morao dati prednost razlučivosti na štetu brzine kadra, no zahvaljujući modelu D850 koji pruža najbolje od oba svijeta, taj kompromis više nije potreban.

Pogledajte fotoaparat

Nikon D5

Kada se ne koristim modelom D850, model D5 dio je opreme koju uvijek volim imati pri ruci tijekom fotografskih projekata u ekstremnim okruženjima. Naročito je dobar za vrlo brzo snimanje kada u jednoj sekundi morate napraviti mnogo snimaka.

Njegova proširena osjetljivost omogućava vam slobodu da bez problema prelazite iz sunčanog dana u noć, a to je pogotovo važno u mom poslu jer često ne znam u kojem ću se zabačenom kutu svijeta naći u nekom trenutku.

Pogledajte fotoaparat

AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Kada radite u ekstremnim, teškim okruženjima, potrebni su vam objektivi koji mogu izdržati teške vremenske uvjete, bilo da se radi o iznimnim vrućinama Vergenoega u Namibiji ili iznimnoj hladnoći Igloolika u Nanavutu.

Rijetko se koristim dugim objektivima. Zapravo, čak ni nemam objektiv za zumiranje. Mišljenja sam da su Nikonovi fiksni objektivi najbolji u klasi.

35-milimetarski širokokutni objektiv savršen je za moj stil fotografiranja za koji mi je potrebna visokokvalitetna optika kako bih snimio dušu objekata koje fotografiram. Tihi rad njegovog automatskog fokusiranja također je iznimno važan kada sam svega nekoliko metara udaljen od lava ili vuka!

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Ovo je robustan fiksni objektiv koji stvarno pomiče granice onog što je moguće postići u pogledu kvalitete slike. Maksimalan otvor blende f/1,4 i žarišna duljina od 58 mm pridonose nevjerojatnim performansama u pogledu širine, što je idealno za moje portrete nekih od najljepših stvorenja u prirodi. Također je koristan za snimanje noćnih scena.

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Fiksni objektiv od 105 mm nenadmašan je komad opreme. Vidi se da je osmišljen kako bi se potakle nove i jedinstvene razine umijeća snimanja portreta i umjetničkih fotografija jer je dovoljno fleksibilan da do izražaja dođu jedinstveni stil i estetika fotografa na način na koji to mnogim drugim objektivima nije pošlo za rukom. Konstrukcija optike jamči prvorazrednu oštrinu, kontrast i razlučivost, a u kombinaciji s modelom D850 nesumnjivo je jedan od najboljih objektiva koji postoje.

Pogledajte objektiv

Upoznajte druge Nikonove ambasadore