Elenini svadbeni običaji Italije

Poklanjanje buketa

U Italiji postoje različiti običaji i vjerovanju po pitanju toga tko bi trebao kupiti mladenkin buket.
Prema uvriježenom običaju, buket bi trebao nabaviti mladoženja kao posljednji dar svojoj zaručnici prije nego što ona postane njegova žena.

Mladenka može odabrati boju i vrstu cvijeća jer bi trebali odgovarati dekoru vjenčanja i njenoj vjenčanici koju njen budući muž ne smije vidjeti prije obreda. Iako mladoženja ne smije vidjeti buket, njegova je obaveza platiti račun i pobrinuti se da mladenki bude dostavljen na vrijeme na dan vjenčanja.
Na sjeveru Italije ponekad je običaj da mladoženja sam preda buket svojoj budućoj ženi. Budući da se smatra izuzetno lošom srećom ako mladoženja vidi mladenku prije vjenčanja, čekat će je ispred crkve netom prije nego što zauzme svoje mjesto kraj oltara u sklopu obreda.

Prema jednom drugom običaju, koji je češći na jugu Italije, mladoženjina majka mora nabaviti buket koji predstavlja dar kojim mladenki izražava dobrodošlicu u obitelj.

Međutim, ovi su običaji danas sve manje aktualni jer je mladenkama praktičnije da same odaberu svoj buket. One same znaju što se njima najviše sviđa!

Kotey i Mickaela (Italija) u trenutku kada mladoženja po običaju daruje mladenki njen vjenčani buket. Sliku je snimila Nadia Meli, profesionalna fotografkinja za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom D850 i objektivom AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED.

Mladenka i ogledalo

U mnogim dijelovima svijeta smatra se da je loša sreća ako mladoženja vidi mladenku prije obreda. Italija nije iznimka i lokalni parovi još uvijek shvaćaju ovu tradiciju veoma ozbiljno. U nekim dijelovima zemlje budući se supružnici ne bi smjeli vidjeti čak ni na dan prije vjenčanja.

Ono što vjerojatno niste znali jest da u nekim regijama Italije mladenka ne bi smjela vidjeti čak ni samu sebe. Prema jednom starom običaju koji potječe s juga Italije, mladenka samu sebe ne bi smjela vidjeti u ogledalu dok je od glave do pete odjevena za vjenčanje. Mora biti jako oprezna i izbjegavati ogledala dok isprobava vjenčanicu, i to ne samo na dan vjenčanja, nego i tijekom prethodnih dana jer će je u protivnom pratiti loša sreća u bračnom životu.

Međutim, ako ipak želi malo poviriti i vidjeti kako izgleda, mladenka bi prvo trebala ukloniti neki dodatak. Iz tog se razloga talijanske mladenke često gledaju u ogledalu bose. Alternativno, mogu skinuti naušnicu ili rukavicu. 

Kako bi izbjegla lošu sreću, Mickaela (Italija) nosi samo jednu naušnicu dok se gleda u ogledalu. Sliku je snimila Nadia Meli, profesionalna fotografkinja za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom D850 i objektivom AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G.