17.04.2012.

Salon fotografije Vinkovci 2012. - rezultati natječaja

Nakon raspisanog natječaja Fotokluba VINKOVCI za prijem radova na Salon fotografije Vinkovci 2012. godine, selektor Salona Stanko Herceg je od pristiglih 1011 fotografija, od 261 autora, za izložbu odabrao 92 fotografije, od 66 autora.

Najuspješnijim autorima dodijeljene su po tri nagrade (prva, druga i treća) za kolekcije kao i za pojedinačne fotografije, te pohvale zapaženim radovima.

Grand prix nagrada salona dodjeljena je autorici Vesni Đukić za fotografiju "Laste, odletjele su jučer" u prilogu su nagrađene i pohvaljene fotografije i fotografije iz nagrađenih kolekcija.

Ovakve fotogradske izložbe pravi su trenutak i mjesto za pokazivanje važnosti fotografskog obrazovanja i učenja o fotografiji. Na to koliko je u današnje vrijeme fotografija važna i sveprisutna ne treba trošiti previše riječi jer fotografske slike okružuju nas i bombardiraju kroz tiskovne i elektroničke medije te nas vesele na izložbama. Digitalni fotoaparat, ako ne profesionalni ili kompaktni amaterski, onda barem onaj koji je ugrađen u mobilni telefon, postao je široko dostupan.
Znanje osnovnih fotografskih tehnika i osposobljavanje za kreativno rukovanje fotografskom opremom i njihova praktična primjena u današnje digitalno vrijeme nisu više privilegij samo profesionalnih fotografa nego i ljubitelja fotografije svih zvanja i zanimanja i medijskih korisnika. Bitno je shvatiti vrijednost fotografske slike kao dokumenta i kao umjetnosti, uz poštovanje etičkih načela i pritom naučiti osnove rukovanja fotografskom kamerom i najvažnija fotografska izražajna sredstva i mogućnosti.

Digitalni fotoaparati toliko su usavršeni, dostupni i lako se njime rukuje, pa mnogi misle da kupnjom modernog "digitalca" postaju fotografi. Promišljanje i pravilno fotografsko-likovno izražavanje proces je kojemu treba ozbiljno pristupiti i sustavno ga izučavati.
Eksperimentiranje unutar neznanja raznim ponuđenim alatima sigurno je zabavna ali ujedno i "opasna igra" za razvoj i prvilnu upotrebu fotografije. Uspjeh i veći dometi današnjih fotografskih kreativaca ne leži u demokratičnosti, masovnosti, agresivnosti, tehničkoj savršenosti i milijunima pixela nego u povratku likovnosti, promišljanju i dobroj ideji. Nije toliko važno "što", nego "kako"
snimati. Fotografija se vraća fotografu i umjetnosti. Ne stvarnosti, nego "ideji o stvarnosti" i njenoj uspješnoj umjetničkoj interpretaciji. Cilj fotografskog obrazovanja je da čovjek u konačnici ozbiljno promišlja fotografiju te bude osposobljen da u svojem profesionalnom ili umjetničkom poslu samostalno snima neke lakše ali i teže fotografske zadatke. Tehnologija digitalnog snimanja to danas omogućuje, samo je treba znati pravilno primijeniti. Razvoj fotografske slike nezaustavljiv je i nepredvidljiv, jer digitalno je vrijeme tako brzo da ovaj trenutak nije sadašnjost, nego duboka prošlost. Smatram da je ovo samo početak novog fotografskog doba kojemu je digitalna fotografija širom otvorila vrata, gdje ne postoje granice nego samo veliko fotografsko nebo na kojem "što nije snimljeno nije ni postojalo".

Stanko Herceg, selektor Salona

Nagrađene kolekcije fotografija
1. nagrada za kolekciju fotografija Artusi I-IV, autorica Lulić Iva
2. nagrada za kolekciju fotografija Život na bonaci I-IV, autor Surać Stipe,
3. nagrada za kolekciju fotografija Ne znam I-III, autor Novak Stanislav

Pohvaljeni autori za kolekcije fotografija
- Tomulić Aleksandar, FK Rijeka, za kolekciju fotografija ZEBRA
- Hodžić Irena, za kolekciju fotografija Dođi,imam nešto što ti želim pokazati, I-IV

Nagrađene fotografije
1. nagrada za fotografiju 15 likova, autor Borčić Damir, FK Split
2. nagrada za fotografiju Party like pete, autor Filipi Tea
3. nagrada za fotografiju Martirij, autor Jović Željko, FK Split

Pohvaljeni autori za fotografije
- Galičić Branko, za fotografiju Road warrior
- Paić Zlatko, FK Osijek, za fotografiju Dvoje
- Slobodnjak Petra, FK Bjelovar, za fotografiju Luce
- Štimac Sandra, FK Zagreb, za fotografiju Krik
- Težak Branko, za fotografiju Sastanak
- Vaskov Goce, CroArtPhotoClub, za fotografiju Trajekt