06-07-2017

Pobjednici natjecanja Nikon Photo Contest 2016–2017

Amsterdam, Nizozemska, 6. svibnja 2017.: Nikonu je zadovoljstvo što može objaviti pobjednike natjecanja Nikon Photo Contest 2016–2017. Nikon Photo Contest jedno je od najprestižnijih međunarodnih fotografskih natjecanja, a održava se od 1969. Ove je godine uvedena posebna 100th Anniversary Award (Nagrada za stotu obljetnicu) na temu „Celebration“ (Proslava) kako bi se proslavio stoti rođendan Nikona.

Ukupno 21.511 fotografa iz 170 zemalja i regija prijavilo je 76.356 radova, što je novi rekord ovog natjecanja u pogledu broja zemalja i regija iz kojih su radovi prijavljeni.

Pobjednici natjecanja Nikon Photo Contest 2016–2017

Nikon 100th Anniversary Prize (Nikonova nagrada za stotu obljetnicu): Greeting to the Sun (Pozdrav Suncu)

Annamaria Bruni (Italija)

Glavna nagrada 休 (Pauza)

Yuanyuan Tian (Kina)

Award for the Most Popular Entry (Nagrada za najpopularniji prijavljeni rad): Disappearing fishing method by Moken (Metoda ribolova naroda Moken koja izumire)

Dorte Verner (SAD)

Ocjenjivanje je proveo međunarodni žiri sačinjen od stručnjaka iz različitih područja, predvođenih svjetski poznatim grafičkim dizajnerom i umjetničkim direktorom Nevilleom Brodyjem koji je ukratko opisao natjecanje: „Raspon tema i interesa prijavljenih radova bio je jako velik: neki su bili radosni i promatrački, no velika većina bila je politički orijentirana ili je filozofski komentirala svijet. Sami pobjednici postigli su ravnotežu između umjetničkog pogleda na svijet i sposobnosti da se ispriča priča. Globalne brige i problemi snimljeni su i izraženi kroz jednostavnu stvarnost – slike koje nam pomažu da bolje razumijemo tko smo te koje nas izlažu dubljim spoznajama o svijetu u kojem živimo.“

Uz izbor jednog dobitnika Nikon 100th Anniversary Prize (Nikonove nagrade za stotu obljetnicu) i jednog dobitnika Grand Prize (Glavne nagrade), među radovima prijavljenim u druge dvije kategorije suci su nagradili dobitnike prvih, drugih i trećih mjesta u svakoj kategoriji i svakom formatu (pojedinačna fotografija/foto priča/videozapis). Također je dodijeljena i Award for the Most Popular Entry (Nagrada za najpopularniji prijavljeni rad) na temelju glasova sudionika natjecanja.

Sve pobjedničke fotografije i dodatne informacije dostupne su na web-mjestu natjecanja Nikon Photo Contest 2016–2017.