04-10-2017

Ulični život kroz objektiv fotoaparata

Nikon objavljuje novu seriju fotografija Barcelone kako bi nadahnuo amaterske ulične fotografe

Amsterdam, Nizozemska, 4. listopada 2017. – Nikon danas objavljuje ekskluzivnu seriju fotografija nakon što je španjolskog fotografa, Ibaija Aceveda, izazvao da u rodnoj Barceloni snimi pet različitih lokacija u jednome danu, korištenjem pet fiksnih objektiva NIKKOR.

Urbani krajolik Barcelone jedinstvena je kombinacija prekrasnih plaža, moderne arhitekture i gotičke prošlosti. Serija fotografija obuhvaća prekrasne slike plaže Barcelonetas, crkve Sagrada Familia, ulice Las Ramblas, Gotičke četvrti i planine Tibidabo. Za svaku je fotografiju korišten specifičan fiksni objektiv pomoću kojega je ulična fotografija podignuta s uobičajene na izvanrednu razinu.

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G

Ibai je svoju seriju slika snimio pomoću fotoaparata Nikon D750 i sljedećih fiksnih objektiva NIKKOR:
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED: široki kut ovog objektiva i plitka dubinska oštrina učinili su ga savršenim odabirom za snimanje poznate plaže u Barceloni. Objektiv je omogućio Ibaiju da snimi ambijent i atmosferu plaže Barcelonetas bez izobličenja, uz oštrinu čak i pri jakom svjetlu.
- AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G: objektiv se ističe sposobnošću istodobnog snimanja plitke dubinske oštrine i širokog kuta, kao i učinkovitošću pri slabom svjetlu. To pokazuje Ibaijeva snimka poznate znamenitosti, crkve Sagrada Familia, koja se odražava u obližnjem jezeru i koju bi se lako moglo zamijeniti za sliku na platnu.
- AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G: ovaj je objektiv bio savršen za odabir prekrasne snimke među morem ljudi kojima vrvi ulica Las Ramblas. Otvor blende objektiva stvara iznimnu dubinsku oštrinu te daje blistavu teksturu i zamućenje u pozadini slike.
- AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G: To je idealan objektiv za portrete koji snima iznimne detalje. Stvara besprijekoran efekt zamućenja, usmjeravajući pogled promatrača. Te su mogućnosti testirane u Gotičkoj četvrti.
- AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G: mogućnosti ovog objektiva za snimanje pri slabom osvjetljenju lako se prilagođavaju promjenjivim uvjetima osvjetljenja, zbog čega se ovaj objektiv pokazao savršenim odabirom za snimanje i crkve i zalaska sunca nad planinom Tibidabo.

Komentirajući svoje iskustvo, Ibai Acevedo rekao je sljedeće: „Za mene ulična fotografija znači rizik i snimanje nečeg neobičnog ili nestalnog. Oči su mi uvijek širom otvorene kako bih mogao ugrabiti priliku koja se pojavi. Vrlo je važno znati improvizirati. Ljepota fotografije proizlazi iz snimanja nečega što je neobično u tom trenutku. Elementi kao što su promjenjivo svjetlo i vremenski uvjeti fotografima predstavljaju brojne izazove i mogućnosti, ali bez pravog objektiva ništa se ne može postići.

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Videozapis

Pogledaj Ibaija na lokaciji u njegovoj rodnoj Barceloni i nauči kako se koristiti fiksnim objektivima NIKKOR u ovoj seriji praktičnih videozapisa: http://bit.ly/nikon_ltal

Komplet

Tijekom snimanja Ibai Acevedo koristio se sljedećom opremom:
Nikon D750
AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G