19. 7. 2022.

Tvrtka Nikon u partnerstvu s ustanovom za upravljanje vodama i okolišem CIWEM i platformom WaterBear predstavlja natjecanja Environmental Photographer of the Year 2022 – natjecanje za okolišnog fotografa 2022. godine

Amsterdam, Nizozemska – 19. srpnja 2022: Nikon sa zadovoljstvom najavljuje svoje partnerstvo s dobrotvornom ustanovom za upravljanje okolišem i vodama – CIWEM –, kao i s besplatnom platformom za streaming posvećenoj budućnosti našeg planeta – WaterBear –, a sve s ciljem pronalaženja okolišnog fotografa 2022. godine. U svojoj 15. godini, ovo godišnje natjecanje u središte pozornosti stavlja najinspirativnije okolišne fotografije iz svih krajeva svijeta te pruža međunarodnu platformu s ciljem podizanja svijesti o problemima koji zahvaćaju okoliš i koji naš planet dovode u opasnost.


Natjecanje je otvoreno do 31. kolovoza 2022. i za sudjelovanje nema dobnog ograničenja. Pozivamo i profesionalne i amaterske fotografe iz svih krajeva svijeta da pošalju svoje najprovokativnije, najemotivnije i najimpresivnije fotografije okoliša.

Pobjednik natjecanja za okolišnog fotografa godine osvojit će novčanu nagradu u iznosu od 5000 GBP, intervju u časopisu Environment Magazine ustanove CIWEM, profil na web-mjestu platforme WaterBear, kao i članak na web-mjestu tvrtke Nikon Europe.

Na natjecanju Nikon’s Young Environmental Photographer of the Year (natjecanje za Nikonovog mladog okolišnog fotografa godine) prikazat će se najbolje okolišne fotografije snimljene objektivima fotografa koji imaju 21 godinu ili manje. Pobjednik će osvojiti bezrcalni fotoaparat serije Z i dva NIKKOR Z objektiva po vlastitom izboru.

Ovogodišnje natjecanje također se odlikuje četirima kategorijama nagrada, a sudionici će se natjecati za novčane nagrade od 1000 GBP u sljedećim kategorijama:

  ● kategorija za nagradu „Vision of the Future“ (Vizija budućnosti) za inspirirajuće interpretacije našeg okoliša u budućnosti ili interpretacije okoliša u budućnosti koje nas tjeraju na razmišljanje i koje nam fotografi dočaravaju kroz svoje objektive
  ● kategorija za nagradu „Recovering Nature“ (Oporavljanje prirode) za slike koje prikazuju sposobnost prirode za oporavak i za primjere inovativnih rješenja koja se temelje na prirodi i inicijativama za očuvanje koje prirodu vraćaju s ruba ponora
  ● kategorija za nagradu „Keeping 1.5 Alive“ (Održimo inicijativu o zatopljenju od 1,5 °C živom) za fotografiju fokusiranu na akciji koja naglašava hitnost zaustavljanja globalnog zatopljenja
  ● kategorija za nagradu „Adapting for Tomorrow“ (Prilagođavanje na sutrašnjicu) za slike koje prikazuju kako zajednice i priroda pronalaze način za život s učincima okoliša koji se mijenja.

Stefan Maier, generalni upravitelj marketinga u tvrtki Nikon Europe, kaže: „Pružanje fotografima i snimateljima mogućnosti da ostvare svoje kreativne vizije i pokažu ono što je nemoguće dočarati riječima integrirano je u cilj naše robne marke. Nikon je bio u srcu brojnih iznimno važnih priča ispričanih tijekom prošlog stoljeća, a uz klimatske promjene i zaštitu okoliša u ulozi nekih od najvažnijih priča današnjice, zadovoljstvo nam je moći podržati ovu izvanrednu nagradu zajedno s ustanovom CIWEM i platformom WaterBear.“

Terry Fuller, glavi izvršni direktor ustanove CIWEM, također je komentirao nagrade: „Važno je prikazati isprepletenu prirodu razvoja, smanjenja siromaštva, jednakosti, sigurnosti i napora koji se ulažu u očuvanje klime te dosad neviđenih napora koje moraju uložiti svi slojevi društva s ciljem borbe protiv najvažnijih problema našeg vremena. Ne postoji snažniji način na koji se to može učiniti od univerzalnog jezika fotografije. Ustanova CIWEM ulaže sve napore u to da ovo natjecanje za 2022. godinu izazove i inspirira one koji se nalaze ispred objektiva, kao i one koji se nalaze iza njega.“ 

Sam Sutaria, potpredsjednik strategije i razvoja tvrtke WaterBear: „Tvrtka WaterBear ponosna je na sklapanje partnerstva s ustanovom CIWEM i tvrtkom Nikon Europe već druge godine s ciljem dodatnog stavljanja priča o okolišu ispričanih kroz objektiv talentiranih fotografa u središte pozornosti. Fotografska industrija značajno se promijenila tijekom posljednjeg desetljeća, no pričanje dobre priče i dalje je glavni kriterij za odabir pobjedničke fotografije koja će osvojiti srca i umove publike širom svijeta.” 

Za više informacija i pridruživanje natjecanju posjetite web-mjesto www.epoty.org. Mogućnost sudjelovanja zatvara se 31. kolovoza 2022., a pobjednici će se objaviti 24. studenog 2022.

Za više informacija obratite nam se putem sljedeće adrese e-pošte: epoty@newsfeedpr.co.uk

Više o tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih i profesionalnih fotoaparata do objektiva, dodatne opreme te sportske i rekreacijske optike, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i NIKKOR Z objektivi podižu optičke performanse na novu razinu. Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Više informacija o nagrađenim proizvodima tvrtke Nikon potražite na web-mjestu www.europe-nikon.com.

Više o ustanovi CIWEM

Ovlaštena ustanova za upravljanje vodama i okolišem (CIWEM – Chartered Institution of Water and Environmental Management) kraljevsko je ovlašteno neovisno stručno tijelo i registrirana dobrotvorna organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu koja djeluje međunarodno s ciljem unapređenja prakse upravljanja vodama i okolišem. CIWEM predstavlja zajednicu od 30.000 stručnjaka koji dijele zajedničku viziju sigurnog i održivog svijeta. Za više informacija posjetite web-mjesto www.ciwem.org.

Više o platformi WaterBear

WaterBear je revolucionarna platforma za streaming na kojoj se prikazuju nagrađivani dokumentarci, kao i originalan sadržaj, uključujući bioraznolikost, zajednice, mjere za očuvanje klime i održivu modu. Članovi platforme WaterBear mogu besplatno gledati videozapise u bilo kojem trenutku i na bilo kojem uređaju, kao i izravno djelovati s ciljem podržavanja nevladinih organizacija širom svijeta i oblikovanja bolje budućnosti našeg krhkog planeta. Za više informacija o platformi WaterBear i za prijavu posjetite web-mjesto www.waterbear.com.