9/4/2015

Nikon slavi pobjedu na dodjeli nagrada TIPA 2015. s priznanjima za D810, D5500 i COOLPIX P610

Amsterdam, Nizozemska, 9. travnja 2015. – Nikon je danas objavio da su tri njegova proizvoda osvojila priznanja udruženja TIPA (Technical Image Press Association) 2015. godine.

TIPA, globalna organizacija koju čine predstavnici svjetski priznatih časopisa za fotografiju i obradu slika, dodijelila je nagrade u kategoriji "Best Professional DSLR" (Najbolji profesionalni DSLR) za Nikon D810, "Best Entry Level DSLR" (Najbolji osnovni DSLR) za Nikon D5500 i "Best Superzoom Camera" (Najbolji Superzoom fotoaparat) za Nikon COOLPIX P610.

Dobitnike nagrada biraju predstavnici 27 specijaliziranih časopisa za fotografiju iz 16 zemalja diljem svijeta. Nagrade se dodjeljuju za proizvode koje žiri ocijeni najboljima u kategorijama ukupne kvalitete, performansi i koristi za određenog krajnjeg korisnika. Preciznije, prilikom odabira TIPA urednici uzimaju u obzir inovacije, korištenje vrhunske tehnologije, dizajn i ergonomiju, jednostavnost korištenja, ali i omjer cijene i učinkovitosti.

TIPA Best Professional DSLR: Nikon D810

Nikon D810 je DSLR s 36,3 megapiksela i senzorom FX-formata bez optičkog niskopropusnog filtra. Fotoaparat donosi slike pune razlučivosti pri do 5 kadrova u sekundi s poboljšanim smanjenjem šuma u rasponu ISO 64-12800, koji se može povećati na ISO 32-51200 te snima filmove pune HD razlučivosti. Nikonov sustav prepoznavanja scena s 91.000 piksela i mjerenjem 3D-matrice boje III nudi ujednačenu ekspoziciju čak i pri lošem osvjetljenju s ekspozicijom, AF-om, izjednačenjem bijelog i i-TTL regulacijom bljeskalice u kombinaciji. Za videografe D810 nudi HDMI, ugrađenu funkciju vremenskog odmaka i intervalno vremensko brojilo, ugrađeni mikrofon s rasponom frekvencije glasa koji se može odabrati, neprestani AF sa servom i potpunu ručnu kontrolu. Fotoaparat ima i dva utora za kartice koji podržavaju SD i CF memorijske kartice.

TIPA Best Entry Level DSLR: Nikon D5500

D5500 kompaktni D-SLR DX formata ima CMOS senzor od 24,2 megapiksela i nudi do 5 kadrova u sekundi pri punoj razlučivosti te filmove u punoj HD razlučivosti s mogućnošću odabira četiri različite brzine kadra u sekundi, od 24 p do 60 p. On obuhvaća Nikonov vrhunski sustav automatskog fokusiranja s 39 točaka, a napredno 3D praćenje objekata zadržava fokus čak i na najmanjim objektima, bez obzira na to koliko je njihovo pomicanje nepredvidljivo. Raspon ISO osjetljivosti jest između ISO 100-25600 i ovo je prvi Nikonov DSLR s LCD dodirnim zaslonom od 8,1 cm s promjenjivim kutom. Dizajniran ergonomski, njegova duboka drška, lagano i tanko kućište osigurava udoban rad. Pomoću Nikonove bežične aplikacije korisnici mogu bežično povezati fotoaparat s kompatibilnim pametnim telefonom ili tabletom, bez potrebe za žarišnom točkom. Brojni kreativni načini rada korisnicima omogućuju personalizaciju izgleda i stila svake slike.

TIPA Best Superzoom Camera: Nikon COOLPIX P610

S izvrsnim 60x optičkim zumom s NIKKOR objektivom od ED stakla (24-1440 mm), Nikon P610 može ponuditi snimanje od 7 kadrova u sekundi (puna razlučivost) i snimanje filmova u punoj HD razlučivosti dok koristi Nikonovo smanjenje vibracija s dvostrukim otkrivanjem u 5,0 stupnjeva. Fotoaparat ima CMOS senzor slike od 16 megapiksela, elektroničko tražilo i LCD zaslon od 7,5 cm s promjenjivim kutom, oboje s razlučivošću od 921.000 točaka. Značajke snimanja obuhvaćaju efekte filtra i specijalne efekte, kao i makro način rada te videozapis s vremenskim odmakom. P610 ima ugrađen GPS i korisnicima omogućuje jednostavno slanje fotografija na kompatibilni pametni telefon ili tablet pomoću ugrađene Wi-Fi veze i NFC tehnologije. Gumb zuma koji se brzo vraća olakšava ponovno snimanje objekta koji je privremeno izvan kadra, a možete i udvostručiti raspon objektiva na 120x pomoću Nikonovog dinamičkog finog zuma, funkcije digitalnog zuma.