30-04-2018

Slavni umjetnički fotograf iz Ujedinjene Kraljevine, David Yarrow, proglašen novim Nikonovim europskim ambasadorom

Amsterdam, Nizozemska, 30. travnja 2018. –Društvo Nikon Europe B.V. sa zadovoljstvom objavljuje da će se svjetski priznati fotograf David Yarrow pridružiti cijenjenoj skupini Nikonovih fotografa kao europski ambasador.

Yarrowa evokativna i uvjerljiva fotografija života na zemlji rezultira sve većim brojem njegovih pratitelja među fotografima, kolekcionarima umjetnina i klijentima. Njegove velike i ikonske monokromne fotografije izložene su u brojim vodećim galerijama i muzejima diljem svijeta, doprinoseći jedinstvenom stilu zbog kojega ga se svrstava među najbolje fotografe prirode na svijetu.

Yarrow već 33 godine upotrebljava Nikonove proizvode – od prvih koraka u karijeri, kad je radio za The Times, preko ikonske fotografije Diega Maradone tijekom finala Svjetskog nogometnog prvenstva 1986., do posljednjih nekoliko godina tijekom kojih se etablirao kao jedan od najprodavanijih umjetničkih fotografa na svijetu. Nedavno je David aktivno sudjelovao u stavljanju na tržište modela D850.

Još je važnije da Yarrowljev rad predstavlja njegovu strast za filantropijom i očuvanjem, nešto što želi predstaviti i kroz svoj Poseban projekt europskog ambasadora za Nikon koji upravo snima u Amboseliju u Keniji.

Riječima samog Davida Yarrowa: „Moja karijera fotografa sve je osim konvencionalne. Pošteno bi bilo priznati da sam odbio svrstavanje u jedan pretinac, jednu središnju „temu” ili „stručno područje”. No, na cijelom mom putu fotografija je ostala moj način iskupljenja i eskapizma, prilika za istraživanje zabačenih kutaka svijeta i fotografiranje ekstremnih okruženja kao i divljih životinja kojima su ta mjesta dom.

Nikonovi fotoaparati i NIKKOR-ove leće imali su ogromnu ulogu na svakom putu kojim sam kročio. Njegova estetika i ergonomija s vremenom su sve više unaprjeđivane. Koliko god se trudio, ne mogu se sjetiti nekog drugog brenda koji tako razumije potrebe profesionalnih fotografa, ali i fotografa amatera. Fotografija je umjetnička forma naše generacije i nadam se da će moj rad u svojstvu Nikonova europskog ambasadora pomoći da ljude potaknemo i nadahnemo da se manje služe svojim mobilnim telefonima, a više svojim očima. O tome je zapravo riječ u ovom poslu.”

Nikonov program europskih ambasadora

Nikonov program europskih ambasadora okuplja darovite i utjecajne vizualne umjetnike koji koriste najnovije tehnologije iz branše i svijest o društvenim trendovima kako bi predstavili aktualno doba. U sklopu njegove funkcije ambasadora, Nikon je pozvao Davida da ostvari svoj fotografski projekt iz snova zahvaljujući njegovu svjetskom ugledu kao fotografa.

Više informacija o Davidu i njegovu prethodnu radu možete pronaći na Nikonovu web-mjestu.  

O Davidu

David Yarrow rođen je u Glasgowu, Škotskoj, 1966. Fotografijom se bavi od ranih dana te je kao 20-godišnjak radio kao fotograf za The Times na nogometnom terenu tijekom finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Mexico Cityju. Tog je dana David snimio slavnu fotografiju na kojoj Diego Maradona drži pobjednički pehar zbog čega je kasnije pozvan da fotografira Olimpijske igre i brojna druga sportska događanja. Tek je mnogo godina kasnije otkrio što mu najbolje leži: dokumentiranje prirode. Zahvaljujući svojim evokativnim i uvjerljivim fotografijama života na zemlji ima sve veći broj pratitelja među kolekcionarima umjetnina. Godine 2018. David je potvrdio svoju poziciju među najprodavanijim umjetničkim fotografima na svijetu.

Autorsko pravo na sve fotografije ima © David Yarrow