23-08-2018

Tvrtka Nikon predstavlja novi sustav Z postolja i na tržište plasira dva bezrcalna aparata punog kadra: Z 7 i Z 6

Amsterdam, Nizozemska, 23. kolovoza 2018.: Tvrtka Nikon sa zadovoljstvom predstavlja bezrcalne aparate punog kadra Nikonova FX formata, Z 7 i Z 6, kao i NIKKOR Z objektive s novim postoljem većeg promjera.

Pojedinosti o NIKKOR Z objektivima možete pronaći ovdje.

Inovativni mirrorless sistem uz Nikonov sustav Z postolja

Sustav Z postolja sastoji se od bezrcalnih aparata s novim postoljem većeg promjera, kao i kompatibilnih NIKKOR objektiva i dodataka. Ovaj je sustav realiziran stremljenjem ka novoj dimenziji u optičkim performansama. Naslijedio je Nikonovu tradiciju kvalitete, vrhunsku tehnologiju fotografije, sjajnu funkcionalnost i visoku pouzdanost, značajke proizašle iz digitalnih SLR fotoaparata.

U srži novog sustava Z postolja novo je postolje većeg promjera koje unaprjeđuje dizajn objektiva, a pruža i nove, kreativne prilike. Sustav Z postolja ponudit će niz objektiva visokih performansi*, uključujući i najbrži objektiv u Nikonovoj povijesti uz f/0,95. Usto, novi prilagodnik postolja omogućit će kompatibilnost s NIKKOR objektivima F postolja i fotografima pružiti veći izbor.

Sustav „Z” uvod je u novo poglavlje. Nikon Z temelji se na Nikonovom stremljenju ka najboljoj izvedbi. Riječ je o pomicanju granica mogućnosti i pružanja alata za veću kreativnost fotografa.

Tvrtka Nikon proširit će vrijednost bezrcalnih aparata zadržavanjem tradicije kvalitete i odgovorom na razvoj tehnologije fotografije. Nikon će i dalje predvoditi svijet fotografije tako što će fotografima ponuditi poticajne nove proizvode.

*Izmjenjivi objektivi za Nikonove SLR fotoaparate i napredne fotoaparate s međusobno izmjenjivim objektivima

Pregled proizvoda Z 7 i Z 6

Fotoaparati Z 7 i Z 6 opremljeni su novim Nikonovim CMOS senzorom punog FX formata s pozadinskim osvjetljenjem i ugrađenim AF-om s otkrivanjem faze i žarišnom ravninom te najnovijim procesorom za slike, EXPEED 6.

Fotoaparat Z 7 ima 45,7 efektivnih megapiksela i podržava standardni raspon osjetljivosti od ISO 64 – 25.600. U kombinaciji s NIKKOR Z objektivima, fotoaparat postiže nevjerojatnu razinu oštrine i detalja sve do samog ruba slike.

Z 6 je sveobuhvatni fotoaparat FX formata sa zbrojem efektivnih piksela od 24,5 megapiksela i podržava široki raspon standardnih osjetljivosti od ISO 100 – 51.200. Uz vrhunsku izvedbu pri visokim osjetljivostima i snimanje 4K UHD videozapisa punog kadra uz puno iščitavanje piksela, Z 6 odgovara nizu potreba, poput snimanja u slabo osvijetljenom okruženju i snimanja videozapisa.

Glavne značajke fotoaparata Z 7 i Z 6

1. Opremljen je novim CMOS senzorom FX formata s pozadinskim osvjetljenjem i ugrađenim AF-om s otkrivanjem faze i žarišnom ravninom

CMOS senzor s pozadinskim osvjetljenjem i ugrađenim točkama AF-a s otkrivanjem faze i žarišnom ravninom usvojen je za fotoaparate Z 7 i Z 6. Model Z 7 ima zbroj efektivnih piksela od 45,7 megapiksela i podržava raspon standardnih osjetljivosti od ISO 64 – 25.600 (moguće je smanjenje na ekvivalent od ISO 32 i proširenje na ekvivalent od ISO 102.400). Model Z 6 ima zbroj efektivnih piksela od 24,5 megapiksela i podržava širok raspon standardnih osjetljivosti od ISO 100 – 51.200 (dodatno smanjenje na ekvivalent od ISO 50 i proširenje na ekvivalent od ISO 204.800).

2. Hibridni AF sustav s fokusnim točkama pokriva približno 90 % prostora slike

Model Z 7 ima 493 fokusne točke*, a Z 6 ih ima 273, što omogućuje široku pokrivenost od približno 90 % područja slike, vodoravno i okomito. Ovaj sustav hibridnog AF-a koristi algoritam koji je optimiziran za senzor FX formata za automatsko prebacivanje između AF s otkrivanjem faze i žarišnom ravninom i AF-a s otkrivanjem kontrasta uz fokusiranje. Korištenje objektiva NIKKOR F dodatno povećava preciznost AF-a na fotografijama i u videozapisima.

 *Uz omogućeno FX (36 × 24) područje slike i AF u jednoj točci.

3. Novi alat za obradu slike EXPEED 6 za izoštrene i jasne slike i nove funkcije koje podržavaju kreativni izraz

Fotoaparati Z 7 i Z 6 opremljeni su novim alatom za obradu slike EXPEED 6. Uz vrhunsku snagu rezolucije objektiva NIKKOR Z i NIKKOR objektiva s F postoljem, objekti su izoštreniji više no ikad prije. I šum se učinkovito smanjuje.

Usto, opcija izoštravanja srednjeg dosega dodana je u parametre oštrine Picture Control. Ta opcija, uz postojeće parametre izoštravanja i jasnoće, korisnicima omogućuje da različite teksture unutar zaslona čine izoštrenijima ili mekšima, za fotografije i videozapise*. Fotoaparati nude i 20 opcija za Creative Picture Control (Kreativna postavka Picture Control) koja podržava kreativni izraz. Razina efekta podesiva je od 0 do 100.

*Podešavanje oštrine srednjeg dosega moguće je samo uz postavku videozapisa "Visoka kvaliteta".

4. Elektroničko tražilo koje koristi Nikonove vrhunske optičke tehnologije i tehnologije obrade slika te nudi jasan i prirodan prikaz

Elektroničko tražilo usvojeno za Z 7 i Z 6 udobno je i jednostavno se koristi te se može usporediti s optičkim tražilima. Oba fotoaparata opremljena su elektroničkim tražilom za koji je usvojen OLED zaslon od približno 3690 tisuća točaka. Elektroničko tražilo ima pokrivenost kadra i uvećanje od približno 100 % i 0,8×, kao i dijagonalni kut prikaza od 37,0°. Temelji se na vrhunskim Nikonovim optičkim tehnologijama i tehnologijama obrade slike te jamči jasan i udoban prikaz koji se može usporediti s optičkim tražilima, uz smanjenu aberaciju i minimalno naprezanje oka, čak i tijekom duljih snimanja. Nadalje, tu je i premaz od fluora koji učinkovito odbija prašinu koji je nanesen na zaštitni okvir okulara. Usto, izbornik <i> može se prikazati u elektroničkom tražilu, što korisnicima omogućuje brzi prikaz i prilagođavanje niza postavki snimanja, uključujući ISO osjetljivost, način područja AF-a i Picture Control prilikom gledanja kroz tražilo.

5. Nikonov jedinstveni ergonomski dizajn koji omogućuje intuitivan rad

Z 7 i Z 6 naslijedili su vrhunsku funkcionalnost koju Nikon tijekom godina njeguje kroz razvoj svojih fotoaparata. Kućišta su kompaktna te imaju površinu koja omogućuje čvrsto i jednostavno držanje, a gumbi poput onih za podbirač, AF-ON, ISO i kompenzaciju ekspozicije svi su smješteni na način koji omogućuje brzo i jednostavno rukovanje. Usto, na gornji dio fotoaparata postavljen je zaslon na kojem se mogu prikazivati podatci o postavkama, isto kao na najsuvremenijim modelima digitalnih SLR fotoaparata.

6. Funkcije videozapisa, poput 10-bitnog N-zapisnika koji omogućuje široki dinamički raspon i vremenskog kodiranja koje odgovara profesionalnim potrebama

Modeli Z 7 i Z 6 podržavaju snimanje 4K UHD videozapisa punog kadra (3840 × 2160)/30p putem formata videozapisa temeljenog na FX-u, ali i snimanje videozapisa 120p pune HD razlučivosti. Izoštreniji 4K UHD videozapisi omogućeni su uz puno očitavanje piksela.*¹ Usto, aktivna postavka D-Lighting, elektroničko smanjenje vibracija i označavanje područja fokusiranja može se koristiti uz 4K UHD snimanje i snimanje videozapisa pune HD razlučivosti. Nikonov izvorni N- zapisnik može se koristiti i uz 10-bitni*² HDMI izlaz. Fotoaparati imaju i veliku dubinu boje i dinamički raspon s 12 stupnjeva i 1300 % za snimanje*³ velike količine informacija o nijansama iz svjetlijih elemenata i sjena za učinkovitiju gradaciju boje. Podrška za vremenski kod olakšava sinkronizaciju videozapisa i zvukova na snimkama u više uređaja. Usto, kontrolni prsten ugrađen u objektive NIKKOR Z može se koristiti za tiho i besprijekorno podešavanje postavki poput otvora blende i kompenzacije ekspozicije.

*¹ Ne uključuje format videozapisa temeljen na FX-u za Z 7.
*² Istovremeno snimanje 4K UHD videozapisa uz 10-bitni izlaz na memorijsku karticu fotoaparata nije moguće.
*³ Videozapisi se snimaju samo na vanjski snimač, umjesto na memorijsku karticu u fotoaparatu.

7. Nikonovo prvo*¹ smanjenje vibracija u fotoaparatu uz učinkovitost u pribl. 5 stupnjeva*²

Modeli Z 7 i Z 6 opremljeni su smanjenjem vibracija u fotoaparatu (VR). Jedinica VR pruža kompenzaciju za kretanje unutar pet osi. Učinci smanjenja vibracija jednaki su povećanju brzine okidača od približno 5,0 stupnjeva*¹. Ta se funkcija može učinkovito koristiti uz NIKKOR F objektive, uključujući i one koji nisu opremljeni funkcijom VR, uz FTZ prilagodnik postolja (prodaje se zasebno)*³.

*¹ Spada u fotoaparate s međusobno izmjenjivim objektivima.
*² Izmjereno u skladu s CIPA standardima (koristeći objektiv NIKKOR Z 24-70mm f/4 S u položaju telefotografskog zuma).
*³ Razina kompenzacije postignute uz NIKKOR objektiv s F-postoljem koja se koristi nije visoka kako kad se koristi NIKKOR Z objektiv.

8. Druge značajke

• Operacijski sustav koji je naslijeđen od Nikonovih digitalnih SLR fotoaparata omogućuje intuitivan rad gumba i prekidača
• Ista razina snage i izdržljivosti, kao i otpornosti na prašinu i kapljice kao i kod modela Nikon D850, nudi se u kompaktnom kućištu
• 8,0-centimetarski (3,2-inčni) LCD monitor osjetljiv na dodir s približno 2.100.000 točaka, s mehanizmom zakretanja
• Tiho fotografiranje otklanja podrhtavanje i šumove koje prouzročuje otpuštanje okidača. Nova funkcija fokusiranja slike*¹ korisniku omogućuje da potvrdi ispravne postavke nakon snimanja uz pomak fokusa. Simulirana monokromatska slika putem tehnologije označavanja fokusa emulira kako će dubinska oštrina izgledati nakon kombiniranja svih slika u fokus u softveru za uređivanje*²
• Kontinuirano snimanje visokom brzinom (prošireno)*³ uz približno 9 fps (Z 7) i 12 fps (Z 6) snima brzo kretanje
• Fotografiranje s intervalnim vremenskim brojilom koje omogućuje stvaranje videozapisa s vremenskim odmakom od 8K (Z 7)*²
• Prošireni raspon mjerenja pri slabom osvjetljenju*⁴ korisnicima omogućuje jednostavno snimanje scena poput prijelaza sa zalaska sunca na zvjezdano noćno nebo, uz automatsku ekspoziciju
• Ugrađeni Wi-Fi® za izravno povezivanje s pametnim uređajem putem značajke SnapBridge
• Ugrađeni Wi-Fi® omogućuje prijenos slika i videozapisa na računalo
• Podrška za dodatke za postojeći digitalni SLR fotoaparat, poput bežičnog prijenosnika WT-7 (dostupan zasebno) za prijenos slika i videozapisa velikom brzinom putem žičnog ili bežičnog LAN-a i napredno bežično osvjetljenje upravljano putem radija koje omogućuje fleksibilnu fotografiju s više bljeskalica

*¹ Može se potvrditi samo pomoću fotoaparata uz koji je izvršen pomak fokusa.
*² Potreban je softver treće strane.
*³ Kontinuirani H (prošireni) u 12-bitnom RAW, JPEG, ili TIFF formatu
*⁴ Uz omogućeno snimanje s intervalnim vremenskim brojilom ili snimanje videozapisa s vremenskim odmakom i omogućeno zaglađivanje ekspozicije i način tihog fotografiranja.

Razvoj baterijskog dodatka MB-N10

Baterijski dodatak MB-N10 koji je trenutno u fazi razvoja sadrži dvije litij-ionske EN-EL15b baterije koje je moguće puniti, čime se učinkovito povećava broj snimaka i/ili vrijeme snimanja videozapisa za približno 1,8×. Pružit će istu razinu otpora na prašinu i kapljice, kao i modeli Z 7 and Z 6 te će podržati punjenje putem USB-a pomoću strujnog ispravljača za punjenje EH-7P.

Informacije o izlasku ovog proizvoda na tržište objavit ćemo naknadno.

Tržni nazivi (tvrtke, proizvodi, usluge itd.) zaštitni su znakovi ili registrirani zaštitni znakovi vlasnika kojima pripadaju.