22-02-2019

Tvrtka Nikon razvija novi firmver za svoje bezrcalne aparate punog kadra, Nikon Z 7 i Nikon Z 6

Nikon nastavlja pratiti promjenjive potrebe korisnika dodavanjem novih funkcija i poboljšanih mogućnosti

Amsterdam, Nizozemska, 22. veljače 2019.: tvrtka Nikon najavila je razvoj novog firmvera za svoje bezrcalne aparate punog kadra, Nikon Z 7 i Nikon Z 6. Firmver će omogućiti nove funkcije kao što su AF upravljan okom/licem, RAW videoizlaz i podrška za memorijske kartice CFexpress. Nadalje, bit će poboljšane AF/AE funkcije fotoaparata.

Aparati serije Z nastavit će zadovoljavati promjenjive potrebe korisnika i pružati iskustva snimanja najnovije generacije, koja će poticati njihovu kreativnost.

Novi firmver uključivat će sljedeće funkcije i mogućnosti

1. Podrška za AF upravljan okom/licem za snimanje fotografija (otpuštanje u prodaju zakazano u svibnju 2019.)
AF upravljan okom/licem idealan je za portretnu fotografiju. AF upravljan okom/licem koji se trenutačno razvija, radit će u načinu fokusiranja AS-S (jednokratni AF), koji je koristan prilikom fotografiranja osoba koje miruju, kao i u načinu AF-C (kontinuirani AF), učinkovitom za fotografiranje osoba koje često prilagođavaju poze. Funkcija može prepoznati više očiju i korisnik može odabrati koje bi aparat trebao fokusirati, pružajući tako veću fleksibilnost prilikom fotografiranja više osoba odjednom.

2. Poboljšana izvedba funkcije AF/AE (otpuštanje u prodaju zakazano u svibnju 2019.)
AE praćenje (praćenje s automatskom ekspozicijom) uskoro će biti moguće u kontinuirano većoj brzini okidanja (prošireni način rada), kao dodatak trenutnoj funkciji AF praćenja. Također će biti poboljšana funkcija AF-a u uvjetima slabog osvjetljenja, omogućujući brže automatsko fokusiranje u mračnim ili slabo osvjetljenim okruženjima prilikom snimanja fotografija te snimanja videozapisa.

3. Podrška za RAW videoizlaz (datum otpuštanja u prodaju bit će objavljen)
Bit će podržan izlaz 4K UHD i Full HD RAW podataka iz fotoaparata. Izlazni RAW podatkovni tok se zatim može snimiti u kompatibilnom RAW formatu pomoću vanjskog snimača. To će korisnicima omogućiti upotrebu bogatih 12-bitnih boja za postizanje fleksibilne gradacije boja.

4. Podrška za memorijske kartice CFexpress (datum otpuštanja u prodaju bit će objavljen)
Novi firmver podržavat će CFexpress, novi standard memorijskih kartica koji korisniku pruža veću sigurnost. Te kartice pružaju izvrsnu brzinu za učinkovitiji tijek rada. Nakon nadogradnje, korisnici će na svojim fotoaparatima moći naizmjence upotrebljavati kartice CFexpress i kartice XQD. Osim fotoaparata Z 7 i Z 6, u budućnosti će memorijske kartice CFexpress podržavati i fotoaparati Nikon D5 (vrsta XQD), Nikon D850 te Nikon D500 digitalni SLR fotoaparati.

XQD zaštitni je znak tvrtke Sony Corporation.
CFexpress zaštitni je znak udruženja CompactFlash Association (CFA).