29-07-2019

POBJEDNICI NATJEČAJA NIKON PHOTO CONTEST 2018-2019

Amsterdam, Nizozemska, 29. srpnja 2019.: Nikon Corporation sa zadovoljstvom objavljuje pobjednike natječaja Nikon Photo Contest 2018-2019. Nikon Photo Contest po prvi je put održan 1969. godine i ove godine slavi 50. obljetnicu. To je jedan od najvećih foto natječaja u svijetu – 2018./2019. godine na njega je pristiglo rekordnih 97.369 prijava od 33.000 sudionika iz 170 zemalja i regija. Prijave su bile podijeljene u tri kategorije: Open (Otvorena), Next Generation (Nova generacija) i Short Film (Kratki film).

Pobjednici natječaja Nikon Photo Contest 2018-2019

Open Award Gold Prize (Prva nagrada u Otvorenoj kategoriji): Hope (Nada)
Thaib Chaidar (Indonezija)

Next Generation Gold Prize (Prva nagrada u kategoriji Nova generacija): Fanghua – (Trenuci naše mladosti)
Tu Jinghan (Kina)

Short Film Gold Prize (Prva nagrada u kategoriji Kratki film): Exulansis
Sara Crochet (SAD)

Pobjednike je odabrao neovisan međunarodni žiri, koji je predvodio svjetski poznati umjetnički ravnatelj Neville Brody, repriziravši tako ulogu glavnog suca iz prethodne godine.

U osvrtu na ovogodišnji Nikon Photo Contest Neville Brody je izjavio:

„Ovo natjecanje otvara niz pitanja, uključujući – „Koja je uloga fotografije u budućnosti?”. Fotografija mijenja naše živote. Svugdje je oko nas, a u današnje vrijeme svijet više ne promatramo kroz riječ, već kroz sliku. To je međunarodni jezik koji utječe na naše društvo i našu ljudskost i postaje sve značajniji. Raznovrsnost fotografija koje su dobile nagrade – priče, poveznice i iznenađenja – potaknut će živahnu raspravu o svijetu u kojemu živimo i načinu na koji ga vidimo”.

Dobitnici prve, druge i treće nagrade za pojedinačnu kategoriju odabrani su na temelju niza kriterija, uključujući primjerenost temi kategorije, jačinu poruke i razinu kreativnosti. Uz pet prvih nagrada, jedan je prijavljeni rad dobio nagradu Participants' Choice (Nagrada po izboru sudionika), a dodijeljena je i posebna nagrada u čast 50. obljetnice natječaja Nikon Photo Contest. Dodijeljeno je ukupno 47 nagrada.

Dobitnik glavne nagrade Grand Prize bit će proglašen na službenoj proslavi dodjele nagrada u Tokiju, 23. kolovoza 2019. godine.

Sve pobjedničke fotografije i videozapisi mogu se pronaći na web-mjestu Nikon Photo Contest 2018-2019. zajedno s podacima o prijavi.

Nikon Photo Contest za cilj ima obogaćivanje fotografske kulture za profesionalce i amatere. Od prvog izdanja 1969. godine, više od 440.000 fotografa diljem svijeta prijavilo se s preko 1.710.000 radova, što ovaj natječaj čini velikim međunarodnim događajem.