27-08-2019

NIKON JE PLASIRAO NA TRŽIŠTE NAMJENSKU 3D TABLICU ZA PRETRAŽIVANJE (LUT) N-LOG PODATAKA TE JE NAJAVIO PODRŠKU ZA RAW VIDEOIZLAZ ZA FOTOAPARATE NIKON Z 7 I Z 6

Amsterdam, Nizozemska, 27. kolovoza 2019: Tvrtka Nikon danas predstavlja namjensku tablicu za pretraživanje (LUT) N-Log podataka videozapisa, što je obilježje fotoaparata Z 7Z 6 tvrtke Nikon. Novo ažuriranje firmvera za fotoaparate Z 7Z 6 bit će objavljeno u drugom dijelu ove godine te će podržavati RAW videoizlaz izravno s fotoaparata. Ovaj firmver omogućit će snimanje u videoformatu ProRes RAW putem monitora/snimača Ninja V 4K HDR tvrtke ATOMOS koja s Nikonom surađuje u razvoju tehnologije RAW videoizlaza.

Uz ovo izdanje firmvera, fotoaparati Z 7Z 6 tvrtke Nikon bit će prvi fotoaparati za široku potrošnju koji podržavaju RAW videoizlaz koji je trenutno dostupan samo u profesionalnim filmskim kamerama. Videodatoteke u RAW formatu sadrže najbogatije informacije, baš kao i podaci na fotografiji RAW formata. Povećavanjem fleksibilnosti gradacije boja u postprodukciji, podrška za raw videoizlaz bezrcalnim fotoaparatima tvrtke Nikon osigurava mjesto u svijetu profesionalnih filmskih kamera, čineći ih pristupačnim izborom za sveobuhvatnu filmsku produkciju. Značajka RAW videoizlaza zahtijevat će dodatnu internu nadogradnju; morat će se provesti u lokalnom Nikonovom servisnom centru, a za uslugu će se plaćati određena naknada.

Namjenska tablica za pretraživanje (LUT) N-Log podataka tvrtke Nikon kompatibilna je s Rec. 709 standardom raspona boja, a dostupna je u nekoliko verzija, čime se korisnicima omogućuje jednostavno mijenjanje prikaza. Budući da se radi o 3D LUT-u, uz podešavanje RGB boja, omogućuje i podešavanje svjetline, zasićenja i tona. LUT se odnosi na unaprijed postavljene podatke RGB vrijednosti boja koji se koriste za mijenjanje izgleda filmskih snimaka tijekom gradacije boja u postprodukciji. Snimanje uz N-Log putem HDMI izlaza na fotoaparatima Z 7 i Z 6 optimizirano je za 10-bitno snimanje, čime se postiže puni dinamički raspon senzora slike. Bilježi podatke s bogatom gradacijom u svjetlijim elementima i sjenkama kako bi se omogućila fleksibilnija gradacija boje.

LUT tablica bit će dostupna za preuzimanje besplatno na stranicama fotoaparata Nikon Z 6 i Z 7 u Nikonovom centru za preuzimanje: https://downloadcenter.nikonimglib.com/.

– Imajte na umu da se interne postavke na fotoaparatu moraju provjeravati tijekom servisiranja u ovlaštenom Nikonovom servisnom centru da bi se mogao omogućiti RAW videoizlaz. Za uslugu će se plaćati određena naknada.