18-02-2020

DVA AŽURIRANJA FIRMVERA PREDSTAVLJAJU POBOLJŠANE ZNAČAJKE ZA FOTOAPARATE NIKON SERIJE Z

Amsterdam, Nizozemska, 18. veljače 2020.: Nikon danas najavljuje izdavanje firmvera verzije 3.00 za bezrcalne fotoaparate punog kadra Nikon Z 7Z 6 i verzije 1.10 za bezrcalni aparat DX-formata Z 50. Ta ažuriranja firmvera donose brojna poboljšanja postojećih značajki, čineći seriju bezrcalnih fotoaparata još snažnijom.

Ažuriranjem firmvera za Z 7 / Z 6 na verziju 3.00 postojećoj značajci AF-a za prepoznavanje lica/očiju dodaje se nova AF značajka prepoznavanja životinja. Dok AF za prepoznavanje lica/očiju prepoznaje ljudska lica i oči, AF za prepoznavanje životinja prepoznaje oči i lica pasa i mačaka u svrhu boljeg fokusiranja. AF za prepoznavanje životinja brine se o fokusiranju umjesto vas, tako da se možete usredotočiti na kreativno kadriranje slika. Izmijenjeno je i praćenje objekta tako da funkcionira na način sličniji značajci 3D-praćenja na digitalnim SLR fotoaparatima tvrtke Nikon, omogućavajući jednostavniju upotrebu. Dodana je i podrška za dodatne marke memorijskih kartica CFexpress*.

*CFexpress zaštitni je znak udruženja CompactFlash Association (CFA).

Firmver verzije 1.10 za Z 50 poboljšava rad AF-a pri snimanju autoportreta u načinu rada za snimanje videozapisa. To je poboljšanje uvedeno kao odgovor na zahtjeve korisnika da fotoaparat zadržava fokus na licima koja se snimaju.

Za tvrtku Nikon iznimno je važno fleksibilno reagirati na potrebe korisnika onako kako se one javljaju i pružati iskustva snimanja koja će neprekidno poticati kreativnost.

Funkcije poboljšane ovim ažuriranjima firmvera

Firmver za Z 7 / Z 6 verzije 3.00

1. AF za prepoznavanje životinja za automatsko fokusiranje na lice i/ili oči pasa i mačaka
AF za prepoznavanje životinja značajci prepoznavanja lica i očiju dodaje podršku za pse i mačke. Kada se otkriju lica ili oči većeg broja životinja, višenamjenskom tipkom ili dodirom može se odabrati lice ili oko koje će fotoaparat fokusirati. Prilikom snimanja videozapisa lica životinja mogu se prepoznati.

2. Poboljšana funkcionalnost za AF s praćenjem objekta
Praćenje objekta pri snimanju fotografija u načinu rada AF-C izmijenjeno je kako bi rad bio sličniji 3D-praćenju na digitalnim SLR fotoaparatima tvrtke Nikon. Fotoaparat prati objekt dok je gumb za otpuštanje okidača pritisnut do pola ili dok je pritisnut gumb AF-ON. Praćenje objekta završava kada korisnik makne prst s gumba, a radi boljeg rukovanja fokusna točka odabrana prije početka praćenja objekta ponovno se aktivira. Osim toga, prijelaz s prikaza automatskog područja AF-a na prikaz odabira objekta može se dodijeliti prilagođenoj kontroli. Sve te promjene poboljšavaju funkcioniranje praćenja objekta i olakšavaju aktiviranje i promjenu ciljnog objekta dok gledate kroz tražilo.

3. Podrška za memorijske kartice CFexpress
Osim memorijskih kartica Sony CFexpress, i kartice CFexpress vrste B koje proizvode ProGrade i Lexar bit će podržane firmverom za Z 7 / Z 6 verzije 3.00.

Preuzmite firmver 3.00 za Z 7 ovdje.
Preuzmite firmver 3.00 za Z 6 ovdje.

Firmver za Z 50 verzije 1.10

Izmjena specifikacija kontrole snimanja autoportreta u načinu rada za snimanje videozapisa
Kada trenutno snimate autoportrete u načinu rada za snimanje videozapisa, način fokusiranja zaključan je u načinu rada AF-S. Ažuriranjem na verziju 1.10, način fokusiranja zaključat će se u načinu rada AF-F. Tom promjenom poboljšat će se rad jer će fotoaparat moći zadržati fokusiranje na licu korisnika tijekom snimanja videozapisa.

Preuzmite firmver 1.10 za Z 50 ovdje.