18. 2. 2021.

NOVI FIRMVER. NOVI KOMPLET ZA SNIMANJE FILMOVA. NOVE PRILIKE.

Amsterdam, Nizozemska, 18. veljače 2021.: Nikon danas sa zadovoljstvom najavljuje novi firmver za bezrcalne aparate punog kadra (Nikon FX-format) Z 7II i Z 6II. Nikon s iznimnim zadovoljstvom najavljuje i novi Z 6II Essential Movie Kit.

Firmver verzije 1.10 objavit će se 25. veljače 2021. Ovo ažuriranje firmvera poboljšava performanse AF-a za prepoznavanje očiju na fotoaparatima Z 7II i Z 6II te omogućuje dodatne formate snimanja i tijekove rada za videozapise prilikom snimanja aparatom Z 6II. Novi komplet Z 6II Essential Movie Kit filmašima daje sve alate potrebne za podizanje videosadržaja na novu razinu.

Nakon ažuriranja firmvera 1.10 fotoaparati Z 6II i Z 7II moći će otkriti oči osoba koje se snimaju, čak i kada je lice osobe koja se snima male veličine unutar kadra. Poboljšanja će se vidjeti prilikom snimanja u automatskom području AF-a (ljudi) i širokom polju AF-a (L – ljudi). Ovo će ažuriranje firmvera dodati i podršku za 4K UHD/60p¹ mogućnostima snimanja videozapisa fotoaparata Z 6II te će omogućiti videoizlaz u RAW formatu² ³ na vanjske snimače Blackmagic Design⁴ ⁶ za fotoaparate Z 7II i Z 6II.  Nakon ažuriranja snimatelji filmova moći će snimati⁵ u Blackmagic RAW formatu te u ProRes RAW formatu.

Blackmagic RAW kodek je koji je jednostavan za upotrebu, a ima sve prednosti snimanja u RAW formatu. Blackmagic Raw, koji sadrži više novih tehnologija, kao što je novi napredni demozaik algoritam, pruža slike bez vizualnih gubitaka koje su idealne za visoku razlučivost, veliku brzinu kadra i tijekove rada visokog dinamičkog raspona.

Novi Z 6II Essential Movie Kit bit će dostupan od kraja veljače. Ovaj komplet za filmaše uključuje bezrcalni aparat punog kadra Nikon Z 6II s već omogućenom funkcijom videoizlaza u RAW formatu. Sadrži i Atomos Ninja V, Nikonov prilagodnik postolja FTZ, stabilizator za fotoaparat SmallRig s brzim otpuštanjem i ključnu dodatnu opremu poput baterija. To su sve ključni alati za podizanje videosadržaja na novu razinu.

Preuzmite firmver 1.10 za Z 7II (od 25. veljače) ovdje
Preuzmite firmver 1.10 za Z 6II (od 25. veljače) ovdje


¹  Kada se odabere ova mogućnost, područje slike fiksira se u format videozapisa koji se temelji na DX formatu, a kvaliteta videozapisa se fiksira na normalnu.
² Funkciju videoizlaza u RAW formatu može besplatno omogućiti Nikonov servis. Pronađite svoj Nikonov servisni centar ovdje. Fotoaparati Nikon Z 6II kupljeni u sklopu kompleta Z 6II Essential Movie Kit imaju već omogućenu funkciju videoizlaza u RAW formatu.
³  Fotoaparatom Z 7II mogu se snimati RAW videozapisi u punoj HD razlučivosti koristeći format videozapisa koji se temelji na FX formatu, a 4K UHD RAW videozapisi mogu se snimati koristeći format videozapisa koji se temelji na DX formatu. Kada se koristi Z 6II snimanje 4K UHD videozapisa ili RAW videozapisa u punoj HD razlučivosti moguće je i za formate videozapisa koji se temelje na FX formatu i one na DX formatu.
⁴  Atomos NINJA V, a sada i Blackmagic Design Video Assist 12G HDR od 5 inča i 12G HDR od 7 inča mogu se upotrebljavati za snimanje Nikon RAW videozapisa u formatima ProRes RAW ili Blackmagic RAW. Rad se ne može zajamčiti sa snimačima koji nisu spomenuti ranije u tekstu (na dan 18. veljače 2021.). Nadalje, za ProRes RAW videozapise snimljene na vanjski snimač Ninja V koji proizvodi tvrtka Atomos podržana je kompatibilnost s ISO postavkama i komandama temperature boje koje su dodane u Final Cut Pro tvrtke Apple verzije 10.4.9 i novije. Time se proširuju mogućnosti uređivanja videozapisa kada koristite Final Cut Pro.
⁵  Videoizlaz RAW formata pri postavki veličine kadra / brzine kadra od 4K UHD/60p nije podržan.
⁶ 
Prilikom budućeg ažuriranja Blackmagic Design objavit će ažuriranje softvera koje dodaje Nikonove fotoaparate Z 7II i Z 6II kao modele podržane za snimanje Blackmagic RAW formata na modelima Video Assist 12G.