11-02-2022

UPOZORENJE O SUMNJIVIM PORUKAMA E-POŠTE KOJE OPONAŠAJU PORUKE NIKONOVA ODJELA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Primijetili smo da se osobe koje se pretvaraju da su predstavnici tvrtke Nikon putem e-pošte obraćaju vlasnicima kanala na servisima YouTube i Facebook.

Prijevarna korespondencija uglavnom nosi naziv tvrtke Nikon i/ili upućuje na Nikonov odjel za odnose s javnošću, tražeći od primatelja da pomoću fotoaparata tvrtke Nikon izradi videozapis ili nudeći prilike za sponzorstvo.

Te poruke e-pošte nemaju nikakve veze s tvrtkom Nikon ni bilo kojim članom grupacije Nikon.

U kontekstu sve veće učestalosti spomenutih incidenata, Nikon želi podići razinu svijesti o činjenici da treće strane, koje se predstavljaju kao tvrtka Nikon, mogu pokušati dobiti osobne ili financijske podatke i iskoristiti ih za financijsku dobit.

Napomena: sa službene adrese e-pošte tvrtke Nikon, koja završava nastavkom @nikon.com, stiže isključivo službena korespondencija koja se odnosi na postojeće ili možebitne suradnje.

U protivnom vam se može obratiti i jedna od naših partnerskih agencija, a kako biste provjerili legitimnost, predlažemo da pretražite njezinu prisutnost na mreži i provjerite sljedeće znakove:

• znakovi koji ukazuju na legitimnost:
  – web-mjesto je zaštićeno: pogledom na adresnu traku (URL) provjerite je li u URL adresi prisutno slovo „s” – početak bi trebao izgledati ovako: „https://” – ili ima li adresa u adresnoj traci simbol zaključavanja
  – prisutnost podataka za kontakt ili podataka o službenom distributeru
  – postojanje pravila o privatnosti – kao što je zahtjev za prihvaćanje kolačića / pojedinosti o načinu uporabe vaših podataka
  – pojedinosti o suradnji s tvrtkom Nikon – logotip ili studija slučaja.

• znakovi koji ukazuju na prijevaru:
  – izostanak bilo kojeg prethodno navedenog znaka
  – loš pravopis i gramatika (uključujući naziv domene)
  – nefunkcionalne veze (ili nedostatak dodatnih veza) na druge stranice na web-mjestu.

Ako ste u nedoumici, nemojte odgovarati, kliknuti bilo koju vezu ni navoditi bilo kakve podatke bez prethodne potvrde legitimnosti.

Umjesto toga obratite se svom lokalnom predstavniku odjela za odnose s javnošću tvrtke Nikon kako biste provjerili korespondenciju – podatke za kontakt možete pronaći u odjeljku „Upiti iz tiska” na web-mjestu tvrtke Nikon. Tvrtki Nikon možete se obratiti i putem platformi društvenih medija – naši provjereni kanali imat će plavu kvačicu.