11-08-2022

Nikon, CIWEM, WaterBear i ARUP objavljuju članove žirija za nagradu Environmental Photographer of the Year 2022.

Amsterdam, Nizozemska, 11. kolovoza 2022.: Tvrtka Nikon, zajedno s dobrotvornom organizacijom za zaštitu okoliša i upravljanje vodama CIWEM, besplatnom platformom za strujanje sadržaja WaterBear, posvećenoj budućnosti našeg planeta i tvrtkom za pružanje usluga održivog razvoja ARUP, sa zadovoljstvom najavljuje žiri za ovogodišnje natjecanje Environmental Photographer Of The Year 2022. Žiri se sastoji od impresivnog niza stručnjaka iz područja fotografije, klimatske pravde i okolišnog aktivizma.

Članovi žirija pažljivo su odabrani kako bi se osigurala raznolika skupina nagrađivanih sudaca, koji će surađivati u pregledavanju poslanih radova i odabiru pobjedničkih fotografija. Među njima su švicarska fotografkinja prirode Daisy Gilardini, izraelski fotograf životinjskog svijeta i aktivist Roie Galitz, egipatska dokumentarna fotografkinja i vizualna pripovjedačica Rehab Eldalil, brazilski fotoreporter Victor Moriyama i kenijski urednik za fotografiju Wacera Njagi.

Nagrada Environmental Photographer Of The Year 2022 dodjeljuje se ove godine 15. put i predstavlja neke od najinspirativnijih fotografija okoliša na svijetu. Godišnje natjecanje služi kao međunarodna platforma za podizanje svijesti o problemima zaštite okoliša koji prijete našem planetu.

Predstavljamo vam ovogodišnji žiri koji se sastoji od nagrađivanih sudaca:

  ● Daisy Gilardini, fotograf: Daisy snima fotografije na temu očuvanja prirode, a specijalizirala se za polarna područja s naglaskom na divlje životinje Antarktike i sjevernoameričke medvjede, Daisyne fotografije objavljivane su u cijelom svijetu u vodećim časopisima kao što su, između ostalih, National Geographic, BBC Wildlife, Canadian Geographic, Nature’s Best i Outdoor Photography. Njezine fotografije upotrebljavale su i istaknute nevladine organizacije kao što su, između ostalih, Greenpeace i World Wildlife Fund. Od 2018. radi kao fotograf za Canadian Geographic, nominirana je za antarktičkog ambasadora za Greenpeace, a usto je i Nikonov europski ambasador.
  ● Roie Galitz, fotograf: Roie je svjetski poznat fotograf životinjskog svijeta, zagovornik zaštite okoliša, poduzetnik i govornik. Roie obožava fotografirati ugrožene životinjske vrste i njihova staništa u velikim prostranstvima, no time je postao svjesniji i ugroženosti prirode uslijed sve većeg utjecaja čovjekove aktivnosti. Roie je postao Nikonov europski ambasador i ambasador za Greenpeace, održao govore na tri TED prezentacije, a obraća se javnosti na brojnim događajima diljem svijeta. Kao poduzetnik, Roie je osnovao nekoliko tvrtki posvećenih ljubavi prema fotografiji, stvaranju i našem predivnom svijetu, uključujući i školu fotografije koju je završilo više od 30.000 polaznika te fotografsku putničku agenciju koja svake godine organizira na desetke putovanja.
  ● Rehab Eldalil, fotograf: Rehab je dokumentarna fotografkinja i vizualna pripovjedačica koja živi u Kairu. Njezin je rad orijentiran na široku temu identiteta, koji istražuje putem suradničkih kreativnih praksi. Njezin dugoročan projekt The Longing Of The Stranger Whose Path Has Been Broken bio je nominiran za subvenciju PHmuseum Women Grant 2021., nagradu 6Mois Photojournalism 2021., nagrade Philip Jones 2021, Marilyn Stafford 2021 i stipendiju Catchlight 2020. Rehab je nedavno primila nagradu FotoEvidence W Award 2022. kako bi svoj projekt objavila u obliku knjige, nagradu World Press Photo Regional Award 2022. i Premi Mediterrani Albert Camus 2022.
  ● Victor Moriyama, fotoreporter: Victor je brazilski fotoreporter koji živi u São Paulu, a snima u Južnoj Americi i amazonskoj prašumi. Njegov rad dokumentira procese nasilja koji prevladavaju u odnosima društva i okoliša u Brazilu. Teme kojima se uvijek vraća obuhvaćaju sukobe poljoprivrednika, deforestaciju i očuvanje tropskih šuma i njihove bioraznolikosti, genocid autohtonog stanovništva i ubrzavanje klimatskih promjena. Zabrinut zbog nepostojanja detaljnih izvješća o sukobima u području Amazone, Victor je 2019. stvorio projekt @historiasamazonicas, zajednicu fotografa Latinske Amerike koji dokumentiraju postojeće procese koji se odvijaju u Amazoni i definiraju sadašnjost. Njegova je zamisao produbiti znanje svijeta i uključiti globalno društvo u probleme koji postoje u najvećoj tropskoj šumi na svijetu. Victor redovito objavljuje u novinama The New York Times na temu Amazone i Latinske Amerike.
  ● Wacera Njagi, urednik za fotografiju: Wacera je urednik za fotografiju u projektu Everyday Africa u Nairobiju. U radu kombinira interaktivan dizajn za upravljanje projektima za fotografije, umjetnost i medije primjenom različitih komunikacijskih medija, dizajnerskih disciplina i metoda istraživanja. Wacera surađuje s pripovjedačkim timovima u organizacijama World Press Photo Foundation, Black Women Photographers, Code For Africa, ICRC i drugima. Svojom ulogom u projektu Everyday Africa, Wacera nastoji stvoriti pripovijesti koje predstavljaju afričku svakodnevicu točnije od uobičajenih predodžbi u medijima.

Natječaj za nagradu Environmental Photographer Of The Year 2022. otvoreno je za radove profesionalnih i amaterskih fotografa svih uzrasta i besplatno je. Sudionici će se natjecati za novčane nagrade i nagrade u šest kategorija, uključujući i prvu nagradu, Environmental Photographer Of The Year 2022. Kategorije uključuju Environmental Photographer Of The Year, Young Environmental Photographer Of The Year, Vision of the Future, Recovering Nature, Keeping 1.5 Alive i Adapting for Tomorrow. Dodatne informacije o ovogodišnjim kategorijama potražite na www.epoty.org/categories-prizes/.

Ove je godine uveden i odbor za etičnost, koji nastoji poboljšati odgovornost i transparentnost pri odabiru fotografija. Odbor, koji se sastoji od stručnjaka za etičnost u području novinarstva i fotografije, ponudio je povratne informacije i smjernice za pravila ovogodišnjeg natječaja kako bi se fotografima koji sudjeluju pružila podrška u pitanjima privole, dozvola i etičnog prikazivanja ljudi i divljih životinja. Dodatne informacije o odboru, koji će ponuditi svoju pomoć u pregledavanju fotografija tijekom odabira za 2022., potražite na www.epoty.org/ethics-panel/.

Da biste saznali više, prijavili se i pronašli sve pojedinosti o pravilima i nagradama natjecanja Environmental Photographer Of The Year, posjetite www.epoty.org. Rok za prijavu je 31. kolovoza 2022., a pobjednici će se objaviti krajem studenog.

Više o tvrtki Nikon Europe

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih i profesionalnih fotoaparata do objektiva, dodatne opreme te sportske i rekreacijske optike, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i NIKKOR Z objektivi podižu optičke performanse na novu razinu. Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Više informacija o nagrađenim proizvodima tvrtke Nikon potražite na web-mjestu www.europe-nikon.com.

Više o ustanovi CIWEM

Ovlaštena ustanova za upravljanje vodama i okolišem (CIWEM – Chartered Institution of Water and Environmental Management) kraljevsko je ovlašteno neovisno stručno tijelo i registrirana dobrotvorna organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu koja djeluje međunarodno s ciljem unapređenja prakse upravljanja vodama i okolišem. CIWEM predstavlja zajednicu od 30.000 stručnjaka koji dijele zajedničku viziju sigurnog i održivog svijeta. Za više informacija posjetite web-mjesto www.ciwem.org.

Više o platformi WaterBear

WaterBear je revolucionarna platforma za streaming na kojoj se prikazuju nagrađivani dokumentarci, kao i originalan sadržaj, uključujući bioraznolikost, zajednice, mjere za očuvanje klime i održivu modu. Članovi platforme WaterBear mogu besplatno gledati videozapise u bilo kojem trenutku i na bilo kojem uređaju, kao i izravno djelovati s ciljem podržavanja nevladinih organizacija širom svijeta i oblikovanja bolje budućnosti našeg krhkog planeta. Za više informacija o platformi WaterBear i za prijavu posjetite web-mjesto www.waterbear.com.

Više o tvrtki Arup

Arup je zajednica savjetnika i stručnjaka koji rade u 140 zemalja, a posvećeni su održivom razvoju. Osnovani s ciljem čovječnosti i izvrsnosti, surađujemo s našim klijentima i partnerima služeći se maštom, tehnologijom i preciznošću u svrhu stvaranja boljeg svijeta. Za više informacija posjetite web-mjesto www.arup.com.