21-10-2022

NIKON NAJAVLJUJE DATUM POČETKA PRIJAVE ZA 39. GODIŠNJI NIKON PHOTO CONTEST

Amsterdam, Nizozemska, 21. listopada: Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da će se prijave za 39. izdanje natječaja Nikon Photo Contest (Nikonov fotografski natječaj) početi primati 27. listopada u 6:00 h po srednjoeuropskom vremenu. Prijave se zatvaraju 13. veljače 2023. u 6:00 h po srednjoeuropskom vremenu.

Kao i kod prethodnih natječaja, 2022 – 2023 natjecatelja imaju mogućnost podnošenja i fotografija i videografije. „Beloved” (Ljubljeni) tema je fotografskog natječaja u kojem Nikon traži slike koje izražavaju pojedinačne prioritete iz različitih perspektiva u kategorijama „Single Photo” (Pojedinačna fotografija) ili „Photo Story” (Priča u fotografijama).   

Tema filmskog natječaja je „Next Steps” (Sljedeći koraci) – prijave u kategoriji „Short Film” (Kratki film) i „Super Short Film” (Super kratki film) trebale bi izražavati budući razvoj i evoluciju svijeta.

Ovogodišnji cijenjeni ocjenjivački sud vodit će Sarah Leen, prva žena direktorica fotografije za časopis National Geographic i National Geographic Partners. Sarah je 2020. godine osnovala Visual Thinking Collective, zajednicu ženskih urednika, nastavnika i kustosa specijaliziranih za stvaranje i upravljanje vizualnih projekata. 

O svom imenovanju za glavnu sutkinju Sarah kaže:

„Nadam se da će Nikon Photo Contest okupiti priče koje predstavljaju naš svijet danas. Navikavamo se na novi način života nakon tri godine izolacije i straha od pandemije bolesti COVID-19. Sada imamo nove mogućnosti i nove prilike. Stoga razmislite o svom svijetu, razmislite o promjenama koje ste vidjeli i koje su stvorile nove mogućnosti. Stvarno se radujem što ću vidjeti radove iz cijelog svijeta. Ovaj natječaj pruža nam priliku da pokažemo gdje smo danas i ispričamo svoje priče, ispričate svoje osobne priče.”

Nikon Photo Contest prvi je put održan 1969. godine i trenutačno je najveći međunarodni fotografski natječaj na svijetu. Cilj mu je obogatiti kulturu fotografiranja pružajući priliku profesionalnim fotografima i amaterima diljem svijeta da se izraze i međusobno povežu. Na prethodnom natječaju ukupno 26.000 sudionika iz 150 zemalja i regija diljem svijeta prijavilo je preko 65.000 fotografija.

Natječaj je otvoren za sve profesionalne i amaterske fotografe bez obzira na dob, spol i nacionalnost. Dodatne pojedinosti o kategorijama natječaja, kao i informacije o načinu prijave nalaze se na web-mjestu Nikon Photo Contest. Proglašenje pobjednika očekuje se u srpnju 2023.

O tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih i profesionalnih fotoaparata do objektiva, dodatne opreme te sportske i rekreacijske optike, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i NIKKOR Z objektivi podižu optičke performanse na novu razinu.

Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Nikonova nagrađivana fotografska oprema fotografima i snimateljima omogućuje ostvarivanje svojih kreativnih vizija na najvišoj razini. Njegova nagrađivana sportska i rekreacijska optička oprema približava nam svijet raznih aktivnosti – od promatranja ptica i zvijezda, do kazališta, golfa i putovanja. Kao pouzdan vizionarski partner, Nikon objedinjuje stvaratelje sadržaja svih vrsta svojom angažiranom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pružanjem pristupa obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je škola Nikon School.