26-10-2022

NIKON IZDAJE FIRMVER VERZIJE 3.00 ZA BEZRCALNI APARAT PUNOG KADRA NIKON Z 9

Amsterdam, Nizozemska, 26. listopada 2022.: Nikon danas najavljuje izdavanje firmvera verzije 3.00 za svoj vodeći bezrcalni aparat punog kadra, Nikon Z 9.

Nova nadogradnja firmvera donosi uzbudljive nove značajke za snimanje videozapisa i fotografija, kao i poboljšanu funkcionalnost i značajke prikaza koje zadovoljavaju potrebe korisnika.

Nove značajke za snimanje videozapisa uključuju High-Frequency Flicker Reduction (smanjenje treperenja visoke frekvencije) i Hi-Res zum¹, funkciju koja omogućuje zumiranje visoke razlučivosti, čime se učinkovito proširuje telefotografski raspon, neovisno o objektivu koji upotrebljavate. Nove značajke za snimanje fotografija uključuju dodavanje opcije C60 za snimanje kadrova velikom brzinom+², što omogućuje kontinuirano snimanje pri velikoj brzini od približno 60 fps u DX formatu.

Nadogradnja firmvera korisnicima također pruža ugodniji tijek rada zahvaljujući poboljšanim opcijama reprodukcije za slike snimljene u više snimaka tijekom kontinuiranog snimanja.

Da bi se dodatno ispunili zahtjevi profesionalaca u pogledu poboljšanog prikaza i funkcionalnosti, povećan je broj gumba koji se mogu upotrebljavati kao prilagođene kontrole uz proširenje prilagodljivih funkcija. Osim toga, slike i izbornik i mogu se prikazati u okomitoj orijentaciji tijekom načina reprodukcije, a dodane su i nove opcije za veličinu slika u DX formatu. Ostala poboljšanja uključuju povećano ograničenje AF-a pri slabom osvjetljenju te smanjeno pomicanje položaja fokusa na prepreku u prvom planu koja trenutno zatamnjuje željeni objekt.

Ova nadogradnja dokazuje neprestanu predanost tvrtke Nikon ispunjavanju potreba korisnika putem pravodobnih ažuriranja firmvera koja pružaju vodeće funkcije u industriji.

¹ Funkcija Hi-Res zum dostupna je samo uz snimanje videozapisa s postavkama vrste datoteke videozapisa za 10-bitni način ProRes 422 HQ (MOV), 10-bitni način H.265 (MOV), 8-bitni način H.265 (MOV) ili 8-bitni način H.264 (MP4) s područjem slike postavljenim na FX (36 × 24). Za neke značajke fotoaparata primjenjuju se ograničenja.
² Samo uz AE/AF praćenje uz postavku kvalitete slike na normalan format JPEG. Maksimalan broj kadrova koji se mogu snimiti jednim snimanjem više snimaka manji je od maksimalnog broja prilikom kontinuiranog snimanja pri velikoj brzini. Preporučuje se upotreba memorijske kartice koju preporučuje Nikon.

Više o tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih i profesionalnih fotoaparata do objektiva, dodatne opreme te sportske i rekreacijske optike, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i objektivi NIKKOR Z podižu optičke performanse na novu razinu.

Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Nikonova nagrađivana fotografska oprema fotografima i snimateljima omogućuje ostvarivanje svojih kreativnih vizija na najvišoj razini. Njegova nagrađivana sportska i rekreacijska optička oprema približava nam svijet raznih aktivnosti – od promatranja ptica i zvijezda do kazališta, golfa i putovanja.

Kao pouzdan vizionarski partner, Nikon objedinjuje stvaratelje sadržaja svih vrsta svojom angažiranom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pružanjem pristupa obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je škola Nikon School.