02-12-2022

NIKON I PARTNERI OBJAVLJUJU POBJEDNIKE NATJECANJA ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2022

Amsterdam, Nizozemska, petak 2. prosinca 2022.: Nikon, CIWEM, WaterBear i Arup sa zadovoljstvom objavljuju pobjednike natjecanja Environmental Photographer of the Year 2022. U svojoj 15. godini, ovo godišnje natjecanje predstavlja neke od najinspirativnijih svjetskih okolišnih fotografija te pruža međunarodnu platformu s ciljem podizanja svijesti o problemima koji naš planet dovode u opasnost.

Fotograf Mehdi Mohebi Pour osvojio je vrlo prestižnu nagradu Environmental Photographer of the Year za moćnu sliku naziva „The Bitter Death of Birds” (Gorka smrt ptica, 2021.). Fotografija prikazuje tek tri od više tisuća ptica koje su uginule u laguni Miankaleh u Iranu zbog nedostatka vode i kontaminacije te napore koje ekološki djelatnici ulažu u prikupljanje tijela kako bi spriječili širenje bolesti. Pobjednička fotografija odabrana je zbog nadrealnog prikaza kružne prirode života ljudi i divljih životinja.

Mehdi Mohebi Pour izjavio je:Neizmjerno mi mnogo znači ova prestižna nagrada jer je fotografiranje klimatskih promjena i prikazivanje štete koja nastaje moj najveći prioritet u životu. Želim ljude diljem svijeta upoznati s tužnim događajem smrti ptica u Iranu jer, ako ne preispitamo svoj način života i ne pobrinemo se za planet, isto će se uskoro dogoditi i u drugim zemljama.”

Natjecanje također odaje priznanje budućim fotografima. Šesnaestogodišnji Fayz Khan osvojio je nagradu Young Environmental Photographer of the Year za očaravajuću sliku „Beautiful but Hostile Colours on Earth” (Predivne, ali neprijateljske boje na Zemlji, 2022.). Fotografija prikazuje manji broj plamenaca koji prelijeću jezera Magadi i Natron u Keniji, vodene površine na kojima se plamenci hrane, ali koje su izrazito alkalne i toksične za većinu ostalih oblika biljnog i životinjskog svijeta. Fotografija je dobila priznanje zbog klasičnog dojma i dobre kompozicije te istovremenog isticanja neizrecivih učinaka klimatske krize u Velikoj rasjednoj dolini.

Stefan Maier, generalni upravitelj marketinga u tvrtki Nikon Europe: Oduševljeni smo što je Fayz Kahn osvojio nagradu Young Environmental Photographer of the Year 2022. Nikon stoji iza nekih od najvažnijih priča proteklog stoljeća ispričanih kroz fotografije i iznimno smo zadovoljni što možemo podržati tako mladog talentiranog čovjeka dok doprinosi utjecaju koji će fotografija nastaviti imati u budućnosti i usavršava svoje fotografske vještine.

Ove je godine međunarodni žiri, čiji su članovi bili i Nikonov ambasador i aktivist Roie Galitz te fotografkinja koja se bavi temama ekologije i ljudskih prava, Matilde Gattoni, primio prijave iz više od 120 teritorija diljem svijeta. Radilo se o amaterskim i profesionalnim fotografima svih dobnih skupina, od sedam do 90 godina. Ove je godine u natjecanje uveden i odbor za etičnost, koji nastoji poboljšati odgovornost i transparentnost pri odabiru fotografija. Nakon temeljitog postupka provjere odbor je pregledao fotografije koje su izazvale bilo kakve etičke nedoumice i zatražio dodatne informacije od fotografa, gdje je to bilo potrebno, kako bi lakše donio informiranu odluku.

Da biste saznali više o ovogodišnjim pobjednicima natjecanja Environmental Photographer of the Year, posjetite web-mjesto www.epoty.org.

Cijeli popis pobjedničkih fotografija i pobjednika ovogodišnjeg natjecanja slijedi u nastavku:

      ● Environmental Photographer of the Year: The Bitter Death of Birds (Gorka smrt ptica), Mehdi Mohebi Pour, 2021.

      ● Young Environmental Photographer of the Year – priznanje kompanije Nikon: Beautiful but Hostile Colours on Earth (Predivne, ali neprijateljske boje na Zemlji), Fayz Khan, 2022.

      ● Vision of the Future: Vertical Farming (Vertikalna poljoprivreda), Arie Basuki, 2022.

      ● Recovering Nature: Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins (Naturalije: kronika suvremenih ruševina), Jonathan „Jonk” Jimenez, 2021.

      ● Keeping 1.5 Alive: Chemical Explosion (Kemijska eksplozija), Subrata Dey, 2022.

      ● Adapting for Tomorrow: New Ways to the Future (III) (Novi putovi u budućnost (III)), Simone Tramonte, 2021.

Više o tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih i profesionalnih fotoaparata do objektiva, dodatne opreme te sportske i rekreacijske optike, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i objektivi NIKKOR Z podižu optičke performanse na novu razinu.

Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Nikonova nagrađivana fotografska oprema fotografima i snimateljima omogućuje ostvarivanje svojih kreativnih vizija na najvišoj razini. Njegova nagrađivana sportska i rekreacijska optička oprema približava nam svijet raznih aktivnosti – od promatranja ptica i zvijezda do kazališta, golfa i putovanja. Kao pouzdan vizionarski partner, Nikon objedinjuje stvaratelje sadržaja svih vrsta svojom angažiranom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pružanjem pristupa obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je škola Nikon School.

Više o organizaciji CIWEM

Ovlaštena ustanova za upravljanje vodama i okolišem (CIWEM) (Chartered Institution of Water and Environmental Management) neovisno je stručno tijelo i ovlaštena dobrotvorna organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja djeluje međunarodno s ciljem unapređenja prakse upravljanja vodama i okolišem. CIWEM predstavlja zajednicu od 30.000 stručnjaka koji dijele zajedničku viziju sigurnog i održivog svijeta. Za više informacija posjetite: https://www.ciwem.org/

Više o organizaciji WaterBear

WaterBear je revolucionarna platforma za streaming na kojoj se prikazuju nagrađivani dokumentarci, kao i originalan sadržaj, uključujući bioraznolikost, zajednice, mjere za očuvanje klime i održivu modu. Članovi platforme WaterBear mogu besplatno gledati videozapise u bilo kojem trenutku i na bilo kojem uređaju, kao i izravno djelovati s ciljem podržavanja nevladinih organizacija širom svijeta i oblikovanja bolje budućnosti našeg krhkog planeta. Za više informacija o platformi WaterBear i za prijavu posjetite web-mjesto https://www.waterbear.com/

Više o organizaciji Arup

Arup je zajednica savjetnika i stručnjaka koji rade u 140 zemalja, a posvećeni su održivom razvoju. Osnovana s ciljem čovječnosti i izvrsnosti, organizacija surađuje s našim klijentima i partnerima služeći se maštom, tehnologijom i preciznošću u svrhu stvaranja boljeg svijeta. Za više informacija posjetite: https://www.arup.com/