18-10-2022

NIKON ĆE PREDSTAVITI NOVU TEHNOLOGIJU FOTOAPARATA Z 9 NA KONFERENCIJI ADOBE MAX 2022

Amsterdam, Nizozemska, 18. listopada 2022.: Nikon sa zadovoljstvom najavljuje predstavljanje fotoaparata Nikon Z 9¹ kako bi istaknuo novu sigurnosnu značajku na kojoj radi u suradnji s inicijativom Content Authenticity Initiative (Inicijativa za autentičnost sadržaja, CAI) za suzbijanje porasta dezinformacija, plagiranja i kršenja autorskih prava.

CAI je zajednica koja predvodi globalne napore za promicanje usvajanja sigurnih podataka o podrijetlu i atribuciji digitalnog sadržaja kako bi se suzbio porast dezinformacija.

Predstavljanje fotoaparata Z 9 održat će se tijekom ovogodišnje konferencije o kreativnosti Adobe MAX 2022 u Los Angelesu.

Nikon vjeruje u zaštitu rada pojedinaca i poduzeća, ne samo u industriji snimanja i obrade slika, već i šire. Ovaj razvoj događaja uslijedio je nakon značajnog trenutka u listopadu 2021., kada je Nikon bio prvi proizvođač fotoaparata koji se pridružio inicijativi CAI i koaliciji C2PA (engl. Coalition for Content Provenance and Authenticity – Koalicija za podrijetlo i autentičnost sadržaja) kako bi zaštitio prava stvaratelja sadržaja i potrošača u području podrijetla i atribucije digitalnog sadržaja.

Nikon razvija funkciju koja podržava potvrdu autentičnosti slika prilaganjem informacija koje uključuju njihov izvor i podrijetlo. Lakše otkrivanje krivotvorenja i neovlaštene uporabe slika te provjera podataka pomoći će u zaštiti slika od zlouporabe.

Nikon će nastaviti ulagati napore u rješavanje spomenutih problema daljnjim razvojem funkcije podrijetla slike. Usto, Nikon će doprinijeti daljnjem razvoju kulture fotografiranja radeći na stvaranju društva u kojem će stvaratelji, izdavači i mediji moći bezbrižno provoditi svoje kreativne i poslovne aktivnosti.

¹ Cilj Nikonova predstavljanja objava je da je funkcija podrijetla slike trenutno u razvoju. Upotreba Nikonova fotoaparata Z 9 za ovo predstavljanje ne znači niti implicira da će upravo taj model jednog dana biti opremljen spomenutom funkcijom.

Više o inicijativi CAI

Content Authenticity Initiative (Inicijativa za autentičnost sadržaja) zajednica je autora, tehnologa, novinara i aktivista koja predvodi globalne napore za promicanje usvajanja sigurnih podataka o podrijetlu i atribuciji digitalnog sadržaja kako bi se suzbio porast dezinformacija. Za više informacija posjetite contentauthenticity.org/.

Više o koaliciji C2PA

Coalition for Content Provenance and Authenticity (Koalicija za podrijetlo i autentičnost sadržaja) otvoreno je tijelo za tehničke standarde i projekt Zaklade za zajednički razvoj kojim se nastoji spriječiti širenje pogrešnih informacija putem interneta razvojem tehničkih standarda za provjeru izvora i podrijetla digitalnog sadržaja. Za više informacija posjetite c2pa.org/

Više o tvrtki Adobe

Adobe je tvrtka koja svojim digitalnim iskustvima mijenja svijet. Za više informacija posjetite http://www.adobe.com

Više o tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih i profesionalnih fotoaparata do objektiva, dodatne opreme te sportske i rekreacijske optike, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i objektivi NIKKOR Z podižu optičke performanse na novu razinu.

Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Nikonova nagrađivana fotografska oprema fotografima i snimateljima omogućuje ostvarivanje svojih kreativnih vizija na najvišoj razini. Njegova nagrađivana sportska i rekreacijska optička oprema približava nam svijet raznih aktivnosti – od promatranja ptica i zvijezda do kazališta, golfa i putovanja.

Kao pouzdan vizionarski partner, Nikon objedinjuje stvaratelje sadržaja svih vrsta svojom angažiranom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pružanjem pristupa obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je škola Nikon School.