Nikon Imaging | Hrvatska | Europa

Marsel van Oosten

Divlje životinje i krajolik

Moje su slike osobna i umjetnička interpretacija svijeta prirode

Biografija

Marsel van Oosten, rođen u Nizozemskoj, započeo je svoju karijeru u oglašavanju. U početku mu je fotografija služila kao način bijega od ubrzanog tempa života u oglašavanju, no tijekom putovanja u Tanzaniju i bliskih susreta sa životinjama u Serengetiju, Marsel je razvio strast prema fotografiji životinjskog svijeta. Pet godina kasnije, Marsel se prestao baviti oglašavanjem kako bi postao fotograf s punim radnim vremenom i nije požalio.
Marselove slike, koje se nalaze u galerijama i muzejima diljem svijeta, poznate su po kompoziciji, osvjetljenju, boji i perspektivi. U svom radu nastoji postići čiste i jasne slike, što gledatelju omogućuje da usmjeri pažnju na grafičku kvalitetu same slike.
Kao rezultat takvog rada, nagrađen je mnogim prestižnim nagradama, uključujući osvajanje nagrade Wildlife Photographer of the Year (Fotograf godine u kategoriji životinjskog svijeta) koju dodjeljuje Prirodoslovni muzej (Natural History Museum), Travel Photographer of the Year (TPOTY) (Fotograf godine u kategoriji putovanja) i nagradu International Nature Photographer of the Year (Međunarodni fotograf godine u kategoriji putovanja), koju je osvojio 2 puta na dodjeli nagrada International Photography Awards (Međunarodna dodjela nagrada za fotografiju).
Nadalje, njegova kolekcija nagrada uključuje: prve nagrade na natjecanjima European Wildlife Photographer of the Year (Europski fotograf godine u kategoriji životinjskog svijeta) koju dodjeljuje Prirodoslovni muzej i Nature's Best International Photography Awards (Međunarodna dodjela nagrada za najbolju fotografiju prirode), dvije prve nagrade kao Travel Photographer of the Year (TOPTY) (Fotograf godine u kategoriji putovanja) te nekoliko nagrada na natjecanju Wildlife Photographer of the Year (Fotograf godine u kategoriji životinjskog svijeta) koju dodjeljuje Prirodoslovni muzej.
Marsel trenutačno provodi vrijeme na relaciji Nizozemska – Južna Afrika, gdje organizira specijalizirane ture fotografiranja prirode s producenticom Daniellom Sibbing.Što je u torbi

Moj je portfelj fotografija vrlo raznolik, stoga je od ključne važnosti da na raspolaganju imam širok izbor opreme koja se može prilagoditi različitim okruženjima u kojima snimam. Od fotografiranja ugroženih vrsta do snimanja dalekih krajolika, potrebna mi je oprema koja će obavljati posao u najtežim uvjetima fotografiranja prirode i životinjskog svijeta. Nikonov široki izbor fotoaparata i objektiva nikada me ne iznevjeri.Nikon D850

D850 je iznimno svestran fotoaparat i polazište je svake snimke koju radim. Sadržava vrhunski spoj razlučivosti, brzine i svjetla, što ga čini iznimno praktičnim i prikladnim za mnoga područja fotografije. Ovisno o objektima snimanja i uvjetima, D850 obično upotrebljavam s ostalim fotoaparatima kada snimam prirodu i životinjski svijet. U svakom slučaju, postao je glavni dio moje torbe s opremom i ne bih nigdje išao bez njega!

Pogledajte fotoaparat

Nikon Z 7

Upotreba fotoaparata Z 7 za mene je bila potpuno novo iskustvo. Promjer njegovog postolja od 55 mm pruža mnogo svijetla, što je savršeno za fotografiranje prirode – posebno kada nemate kontrolu nad uvjetima osvjetljenja. Također mi se svidjela i lakoća modela Z 7. Brzo je postao fotoaparat koji uvijek nosim sa sobom naprosto jer mogu. Toliko je kompaktan da u mojoj torbi s opremom za njega uvijek ima mjesta.

Pogledajte fotoaparat

Nikon D5

D5 moj je izbor fotoaparata za snimanje životinjskog svijeta. Omogućava snimanje brzinom do 12 fps, a njegovo AF praćenje i vidljivost tražila posebno dobro funkcioniraju kada snimam objekte u pokretu, primjerice kada fotografiram ptice u letu. Također je čvrst poput tenka i stoga je fotoaparat koji uvijek uzimam kada znam da će uvjeti snimanja biti užasno teški. Bilo da je riječ o snažnim pješčanim olujama ili snježnim olujama – D5 će to izdržati!

Pogledajte fotoaparat

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

Zaista sam uživao kombinirajući Nikonov novi bezzrcalni objektiv s fotoaparatom Z 7. Do sada sam ih isprobao u različitim krajolicima, od santa leda na Antarktiku do afričkih savana. Ono što je još impresivnije je iznimno široko Z-postolje fotoaparata, koje objektivu omogućuje da uhvati više svjetlosti u čitavom kadru. Konačne slike imaju oštrinu od ruba do ruba i živopisnu boju te ću svakako nositi ove objektive na nadolazeće ekspedicije.

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Rad s objektivima sa zumom omogućuje kreativnost prilikom snimanja. Izrazito širok pogled objektiva od 14 – 24 mm u kombinaciji s velikim otvorom blende od f/2,8 čini ovaj objektiv mojim prvim izborom za noćnu fotografiju, savršenim za snimanje krajolika. Bez obzira snimam li Mliječnu stazu ili noćni videozapis s vremenskim odmakom, taj je objektiv uvijek moj prvi izbor!

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Objektiv od 24 – 70 mm još je jedna ključna stvar za fotografiju krajolika. Njegov stalni otvor blende od f/2,8 čini ga zaista svestranim objektivom za snimanje raznim uvjetima i uvijek pruža izvanrednu oštrinu, boju i kontrast. Apsolutno obavezan dio moje torbe s opremom.

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

Objektiv od 70 – 200 mm jedan je od mojih omiljenih. Izuzetno je oštar te sa svojim rasponom fokusa omogućuje veliku kreativnu fleksibilnost. Volim se njime koristiti za fotografiranje krajolika kako bih izolirao elemente ili komprimirao perspektivu, kao i za fotografiranje životinjskog svijeta kada želim uključiti i dio prirodnog staništa životinje i stvoriti takozvane „krajolike sa životinjama”.

Pogledajte objektiv

AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR

Ovo je bez sumnje moj najvažniji objektiv za fotografiranje životinjskog svijeta. Ima brz i precizan AF, vrlo je izoštren i ima nevjerojatan raspon fokusa. Pritiskom prekidača mogu ga pretvoriti u objektiv od 250 – 560 mm kad god mi je potrebna veća žarišna duljina pa kada se životinja udaljava ili hoda prema meni, mogu je jednostavno uhvatiti u kadar u istoj veličini. Slike su uvijek izoštrene i svaki je pokretni dio objektiva zabrtvljen, što ga čini savršenim za zahtjevne vremenske uvjete i izazovna okruženja u prirodi.

Pogledajte objektiv

Upoznajte druge Nikonove ambasadore