17-08-2016

Nikon predstavlja prve objektive sa supertelefotografskim zumom opremljene novim koračnim motorićem AF-P

Amsterdam, Nizozemska, 17. kolovoza 2016.: Nikon je u svoj portfelj objektiva NIKKOR formata DX dodao dva lagana objektiva sa supertelefotografskim zumom: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR i AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED.

Ti brzi, tihi i precizni objektivi odličan su instrument za otkrivanje kreativnih prednosti telefotografskog načina snimanja. Svestrani raspon fokusa od 70 do 300 mm bez poteškoća će vas približiti zbivanju, bez obzira na to snimate li objekte u daljini, fotografije na putovanju ili amaterske slike biljnog i životinjskog svijeta. Element od stakla iznimno male disperzije (ED) u svakom objektivu daje slike živih boja, oštrih detalja i izvanrednog kontrasta. Oba su objektiva opremljena Nikonovim novim i iznimno tihim koračnim motorićem AF-P, što ih čini savršenima za snimanje videozapisa, kao i za snimanje fotografija. AF-P DX NIKKOR 70‑300mm ED VR opremljen je Nikonovim sustavom smanjenja vibracija koji omogućuje dobivanje jasnih slika bez zamućenja, čak i kada se snima uz maksimalni telefotografski raspon. Oba se objektiva odlikuju i malom veličinom. S obzirom na to da su kompaktni, ugodni su za prenošenje i omogućuju uravnoteženo rukovanje kada se upotrebljavaju uz Nikonove D-SLR* fotoaparate za početnike. 

Jordi Brinkman, direktor proizvoda za Nikon Europe, kaže: „Novi objektivi AF-P NIKKOR raspona od 70 do 300 mm sjajan su alat za fotografe koji se žele okušati u telefotografskom načinu snimanja. Zahvaljujući pojednostavljenom dizajnu objektivi su male težine, a to su ujedno i prvi telefotografski objektivi opremljeni Nikonovim motorićem s AF-P fokusiranjem.”

Koračni motorić

Nikonov koračni motorić omogućuje besprijekorno, brzo automatsko fokusiranje. Pri zumiranju radi snimanja fotografije objekti brzo i jednostavno ulaze u fokus. Pri snimanju videosnimaka motorić vam omogućuje besprijekoran pomak fokusiranja s objekta na objekt gotovo bez šuma mehanizma. To znači da zvuk fokusiranja objektiva neće upropastiti vaš videozapis.

Pojednostavljeno upravljanje, lagana konstrukcija

Oba ova objektiva sa supertelefotografskim zumom korisnicima početnicima nude intuitivan način snimanja. Korisnici se mogu prebacivati između automatskog fokusiranja i ručnog fokusiranja pomoću izbornika fotoaparata**. Bez prekidača na samoj cijevi objektiva nema mogućnosti slučajne promjene postavki kad dođe vrijeme snimanja slike. Ti vam objektivi omogućuju i da ne nosite puno stvari. Objektiv AF-P DX NIKKOR 70‑300mm f/4.5‑6.3G ED teži svega 400 g, dok objektiv AF-P DX NIKKOR 70‑300mm f/4.5‑6.3G ED VR teži 415 g.

*Taj je objektiv kompatibilan s fotoaparatima serije D3000 od D3300 nadalje, fotoaparatima serije D5000 od D5200 nadalje te fotoaparatima serije D7000 od D7100 nadalje. Kompatibilan je i fotoaparat D500. Napominjemo da će kompatibilni fotoaparati možda zahtijevati ažuriranje firmvera.
**Radi samo s fotoaparatima serije D3000 od D3300 nadalje i fotoaparatima serije D5000 od D5200 nadalje. Kompatibilni fotoaparati možda će zahtijevati ažuriranje firmvera.