27-07-2016

Ukupna proizvodnja objektiva NIKKOR za Nikonove fotoaparate s međusobno izmjenjivim objektivima dostigla je brojku od 100 milijuna

Amsterdam, Nizozemska, 27. srpnja 2016.: Tvrtka Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da je ukupna proizvodnja objektiva NIKKOR¹ za Nikonove fotoaparate s međusobno izmjenjivim objektivima dostigla brojku od sto milijuna u lipnju 2016.

Povijest NIKKOR-a, Nikonove marke fotografskih objektiva, počela je 1932. Nikonovom (tada Nippon Kogaku K.K.) registracijom marke NIKKOR, što je prethodilo izdavanjem Aero-Nikkor aerial fotografskih objektiva 1933. godine. Nikon je 1959. na tržište izbacio fotoaparat Nikon F SLR, kao i svoje prve objektive NIKKOR za Nikon SLR fotoaparate, uključujući i Nikkor-S Auto 5cm f/2.

Naziv NIKKOR nastao je dodavanjem slova "r" − što je bila uobičajena praksa prilikom davanja imena fotografskim objektivima u vrijeme nastanka naziva − riječi "Nikko", romaniziranoj kratici za Nippon Kogaku K.K., originalnom nazivu pod kojim je tvrtka osnovana.

Nikonova serija NIKKOR objektiva trenutno obuhvaća više od 90 vrsta objektiva, uključujući objektive fiksnih žarišnih duljina (primarni) od onih ultraširokokutnih do super telefotografskog objektiva, zatim objektive s ribljim okom, objektive sa zumom, mikroobjektive te PC-E objektive koji podržavaju cijeli niz aplikacija, kao i objektive 1 NIKKOR za napredne fotoaparate s međusobno izmjenjivim objektivima.

Nikon F-postolje se upotrebljava za Nikonove SLR fotoaparate i izmjenjive objektive od pojavljivanja modela Nikon F na tržištu 1959. Kroz svoju povijest, F postolje je usvojilo najnovije tehnologije, uključujući upravljanje otvorom blende i automatsko fokusiranje, a to nastavlja činiti omogućujući podršku za najnovije digitalne fotoaparate i objektive.

Nikon također nastavlja svoj rad u istraživanju i razvoju ocjenjivanja optičkih performansi. Nikon je 2013. počeo razvijati uređaj OPTIA², namijenjen za mjerenje svih vrsta aberacija³ koje nastaju kod fotografskih objektiva, kao i namjenski simulator slike koji se koristi uz uređaj OPTIA. Simulator slike (softver) omogućuje simulaciju u stadiju dizajna koja je ekvivalentna pravom fotografiranju s prototipima objektiva. Zbog toga je moguć razvoj objektiva uz veću kontrolu ne samo nad rezolucijom, već i nad širokim spektrom karakteristika objektiva, kao što suzamaglivanje (poznato i kao "bokeh"), reproduciranje tekstura i osjećaj dubine.

Jedan od objektiva koji su dizajnirani pomoću uređaja OPTIA je novi AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Ovaj objektiv utjelovljuje koncept dizajna "trodimenzionalne visoke kvalitete (vrhunske značajke reprodukcije)", uz prirodniju reprodukciju trodimenzionalnih objekata na dvodimenzionalnoj fotografiji. Omogućuje fotografije s prirodnim osjećajem dubine u kojima je primarni objekt impresivno iscrtan, uz izražaj prelijepih karakteristika zamućenja pozadine koje se mijenjaju postupno uz povećavanje udaljenosti od položaja fokusa.

Nikon je pokrenuo globalnu stranicu www.nikkor.com za dijeljenje bogatog niza očaravajućeg NIKKOR sadržaja, uključujući galerije fotografija i videozapisa snimljenih pomoću NIKKOR objektiva, intervjue s dizajnerima objektiva i još mnoštvo toga.


¹ Izmjenjivi objektivi za Nikonove SLR fotoaparate i Nikon 1 napredne fotoaparate s međusobno izmjenjivim objektivima
² Mjerni uređaj za analizu optičkih performansi i slike u cijelosti
³ Aberacija nastaje kad se svjetlo s jedne točke objekta ne pretvori u jednu točku nakon prijenosa kroz optički sustav, što uzrokuje prelijevanje ili zamućenje. Aberacija također može i uzrokovati da se slika objekta formira u drugačijem obliku od oblika stvarnog objekta.