03-04-2017

NOVA NIKON SERIJA WX – PREKRETNICA MEĐU DVOGLEDIMA ZA SASVIM NOVO ISKUSTVO PROMATRANJA ZVIJEZDA

Amsterdam, Nizozemska, 3. travnja 2017.: Nikon s ponosom najavljuje početak prodaje svojih izvanrednih astronomskih dvogleda WX 7x50 IF i WX 10x50 IF – vrhunac stogodišnjeg iskustva optičke izvrsnosti. S dosad neviđenim super širokim vidnim poljem, serija WX odlikuje se fenomenalnim performansama koje promatrača vode duboko u zvjezdano nebo, otkrivajući nove detalje i nijanse boja.

Dizajnirani za minuciozne promatrače zvijezda, ovi premium dvogledi imaju sustav leća za smanjenje iskrivljenosti polja, koji kompenzira zakrivljenost polja osiguravajući jednako kristalno jasan pogled od središta do rubova. Totalna refleksija i velika brzina prijenosa prizmi Abbe-Koenig osiguravaju iznimnu svjetlinu potrebnu kako bi izvanredne optičke performanse ultra širokog vidnog polja došle do punog izražaja.

Svaka cijev ima tri ED (iznimno mala disperzija) staklena elementa za sliku visoke razlučivosti i bogatog kontrasta, uz kompenzaciju kromatske aberacije kako biste vidjeli fine razlike u bojama zvijezda sve do ruba vidnog polja. Visoko kvalitetan višeslojni premaz nanesen je na sve leće i prizme te omogućuje ravnomjerno visok prijenos svjetla kroz cijeli vidljivi raspon za prirodniji i oštriji pogled.

Kako bi svima osigurali vrhunsko iskustvo gledanja – bilo da nose naočale ili ne – inženjeri koji su stvorili Nikon WX riješili su velik izazov za dizajn ponudivši veliku maksimalnu udaljenost oka od okulara u spoju s iznimno širokim vidnim poljem. Dvogled WX 7x50 IF ima prividno vidno polje od 66,6 ° i maksimalnu udaljenost oka od okulara od 17,7 mm. Dvogled WX 10x50 IF ima prividno vidno polje od 76,4 ° i maksimalnu udaljenost oka od okulara od 15,3 mm. Kućište od legure magnezija čvrsto je a ipak lagano, dok okretno-klizne gumene školjke okulara omogućuju ugodno gledanje – ma kako dugo trajalo vaše promatranje zvijezda.

Oba modela dostupna su kao ekskluzivno izdanje povodom 100. godišnjice te imaju otisnut logo 100th Anniversary na dnu šarke, ugraviran serijski broj na njenom vrhu kao i poseban remen od kože s natpisom WX 100th Anniversary. Ova će se izdanja pojaviti u prodaji u ograničenim količinama od najviše 100 primjeraka oba modela zajedno.

Glavne značajke

・Zahvaljujući okularima vrhunskih optičkih performansi postignuto je super široko vidno polje. Smanjenjem astigmatizma i aberacije kome dobivena je oštra i jasna slika, uz jednaku oštrinu slike u središtu polja pa sve do rubova. Uz osjećaj kao da nema okvira koji bi sputavao pogled, imate osjećaj kao da ste u svemirskoj šetnji među zvijezdama.
・Sustav leća za smanjenje iskrivljenosti polja kompenzira zakrivljenost polja od središta do samih rubova. Zahvaljujući ultra širokom vidnom polju, osigurava oštru i jasnu sliku u čitavom vidnom polju – omogućujući vam iznimno širok pogled na zvjezdane skupove ili galaksije, dok pojedinačne zvijezde jasno vidite kao izoštrene točke.
・Svaka cijev ima tri ED (iznimno mala disperzija) staklena elementa što znači da se kromatska aberacija koja uzrokuje zamućenje boja kompenzira na samom rubu vidnog polja, stvarajući sliku visoke razlučivosti i bogatog kontrasta.
・Visoko kvalitetan višeslojni premaz – koji omogućuje ravnomjerno visok prijenos svjetla kroz cijeli vidljivi raspon – nanesen je na sve leće i prizme za prirodniji i oštriji pogled. Omogućuje vjernu reprodukciju suptilnih boja zvijezda na noćnom nebu.
・Prizme Abbe-Koenig s totalnom refleksijom na svim površinama i velikom brzinom prijenosa osiguravaju svjetlije vidno polje.
・Premaz za korekciju faze na gornjim (Dach) površinama prizmi Abbe-Koenig – koji kompenzira fazne pomake svjetla prilikom reflektiranja unutar prizmi – rezultira slikama visoke razlučivosti i kontrasta.
・Optički dizajn koji osigurava i super široko vidno polje i veliku maksimalnu udaljenost oka od okulara. U iznimno širokom vidnom polju od ruba do ruba možete uživati čak i ako nosite naočale.
・Za sve objektive i prizme koristila se optika od stakla bez olova i arsena.
・Okretno-klizne gumene školjke okulara s mehanizmom sa šest stupnjeva olakšavaju pozicioniranje očiju na pravu točku.
・Prsten za prilagodbu dioptrije s indeksom za lakše podešavanje.
・Vodootporna konstrukcija osigurava zaštitu u slučaju uranjanja u vodu do dubine od najviše 5 m na 10 minuta. (U Nikonovim uvjetima testiranja. Nije namijenjen za podvodnu upotrebu.)
・Hermetički zatvorena konstrukcija s kućištem ispunjenim dušikom koje sprječava zamagljivanje unutrašnjosti optičkog sustava i stvaranje plijesni, čak i pri većim promjenama temperature.
・Kućište od legure magnezija čvrsto je i lagano te olakšava promatranje iz ruke.
・Mogućnost pričvršćivanja filtra od 55 mm (P = 0,75) na objektiv.
・Isporučuje se s ekskluzivnim prilagodnikom za stativ (TRA-4) koji omogućuje učvršćivanje dvogleda na stativ.