30-06-2017

Nikonov ambasador Vincent Munier fotografira ugroženoga snježnog leoparda

Visine od 5000 metara, temperature od -35 °C i geopolitička nestabilnost bili su izazovi na putu otkrivanja prirodnih čuda Tibeta

Visine od 5000 metara, temperature od -35 °C i geopolitička nestabilnost bili su izazovi na putu otkrivanja prirodnih čuda Tibeta

Amsterdam, Nizozemska, 30. lipnja 2017. – Nikonov europski ambasador i fotograf divljih životinja i prirode Vincent Munier završio je ambiciozni projekt dokumentiranja najugroženijih životinjskih vrsta Tibeta. U svojem fotografskom pohodu na ovu relativno nepoznatu i neistraženu regiju Vincent je putovao po velikim nadmorskim visinama, ekstremno niskim temperaturama i nepristupačnim terenima, opremljen samo šatorom, toplom odjećom i svojim fotoaparatima D5 i D500 tvrtke Nikon i objektivima NIKKOR.

Osim želje da snimi raznolike vrste životinja kao što su divlji jak, tibetanska gazela i antilopa, tibetanska pješčana lisica i Pallasova mačka, Vincentov je glavni cilj bio dokumentirati i snježnog leoparda čuvenog po svojoj plahosti i samotnosti – ugrožene životinje koju su klimatske promjene dovele na sam rub izumiranja.

Smanjivanje jaza između čovjeka i prirode

Tibet je teško pristupačno mjesto – kako iz geopolitičke perspektive, tako i u pogledu fizičkih uvjeta zbog svoje velike nadmorske visine. Uz pomoć lokalnog tibetanskog vodiča Vincent je uspio pristupiti nekim od najudaljenijih netaknutih područja u regiji, dospjevši na visine i od 5000 metara.

„Ono što me pokreće jesu znatiželja i strast za pustolovinom, pa su mi tibetanski vremenski uvjeti i rijetke divlje životinje bile savršen izazov“, komentirao je Munier. „Kada radite u tako grubim uvjetima, morate imati najbolji fotoaparat i objektive kako ne biste propustili nijedan trenutak. Ja Nikonovu opremu koristim još od svoje 12. godine. Na ovoj mi je ekspediciji bila potrebna pouzdanost fotoaparata Nikon D5, mojeg omiljenog fotoaparata, i prenosivost koju omogućuje Nikon D500. Objektivi AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR i AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR također su imali ključnu ulogu jer sam uz pomoć njih mogao snimiti kvalitetne snimke iz daljine.“

Podizanje svijesti o najteže uočljivom predatoru u prirodi

Sumnja se da je broj snježnih leoparda u divljini pao za najmanje 20 % u manje od dva desetljeća¹. Nakon nedavnih snimki običnih leoparda na istom staništu na Tibetanskoj visoravni borci za zaštitu prirode dodatno su se zabrinuli za budućnost snježnog leoparda² koji se već ionako ubraja u ugrožene vrste.

Vincent je snježnog leoparda uspio susresti tek prilikom trećeg posjeta Tibetu. Zbog njegove odlične kamuflaže i oprezne naravi vrlo ga je teško uočiti i locirati. Na toj trećoj ekspediciji Vincent se uspio zadržati dva dana u blizini majke i mladunčeta, dokumentiravši ih pritom u zajedničkom lovu svojom odabranom kombinacijom kućišta fotoaparata i objektiva.

„Naš je odnos s prirodom čudan – među nama stoji duboki ponor“, nastavlja Munier. „Kada radim na projektima, nastojim ići do krajnih granica kako bih smanjio taj jaz. To nije lako i često osjećam strah zbog terena, klimatskih uvjeta pa i samih životinja. No važno je da ljudi shvate da nisu gospodari svijeta. Mogućnost da se redovito vraćam u prirodu i živim bez komfora svojeg doma, da živim u istim uvjetima kao i ta bića, za mene ima veliku vrijednost.“

Nikonov program europskih ambasadora

Nikonov program europskih ambasadora okuplja darovite i utjecajne vizualne umjetnike koji koriste najnovije tehnologije iz branše i svijest o društvenim trendovima kako bi predstavili aktualno doba. Nikon je pozvao Vincenta da ostvari svoj fotografski projekt iz snova zahvaljujući njegovu svjetskom ugledu kao vodećeg fotografa prirode i životinjskog svijeta.

Više informacija o Vincentovu projektu možete pronaći na stranici njegova posebnog projekta.

Komplet

U sklopu projekta Vincent je koristio sljedeću opremu:

• AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR 
• AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR 
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR 
• D5 
• D500

O Vincentu

Vincent Munier specijalizira se za snimanje divljih životinja i prirode. Vincent je rođen u regiji Vosges u Francuskoj i njegova ljubav prema fotografiji rodila se kad je imao 12 godina; većinu mladosti proveo je snimajući divlje životinje u šumama u blizini kuće. Vincent je prvi fotograf kojem je tri puta zaredom dodijeljena godišnja nagrada BBC-ja „Erik Hosking Award“ za najboljeg fotografa divljih životinja. Njegove su fotografije izložene u umjetničkim galerijama te se objavljuju u prestižnim časopisima diljem svijeta.

Sve slike su zaštićene autorskim pravom © Vincent Munier.


¹https://www.wwf.org.uk/wildlife/snow-leopards
²http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-38610862