12-01-2018

Nikonov ambasador Joel Marklund dokumentira živote pripadnika zajednice Laponaca

Ova švedska autohtona i nedovoljno zastupljena zajednica središnja je tema niza snažnih portreta

Ova švedska autohtona i nedovoljno zastupljena zajednica središnja je tema niza snažnih portreta

Amsterdam, Nizozemska, 12. siječnja 2018. Nikonov europski ambasador Joel Marklund priveo je kraju jedinstveni projekt čija mu je tema vrlo važna – predstavio je švedsku zajednicu Laponaca. Svojim fotoaparatom D5 i objektivima NIKKOR Joel je želio nadići stereotipe s kojima smatra da se povezuje laponska zajednica i prikazati svakodnevicu kroz niz intimnih portreta.

Laponci tradicionalno nastanjuju teritorij poznat pod nazivom Laponija koji obuhvaća sjeverne dijelove Norveške, Švedske, Finske i ruski poluotok Kola. Premda podijeljeni formalnim granicama ovih četiriju država, Laponci čine jedinstvenu skupinu koju vežu kulturne i lingvističke spone te zajednički identitet. Joel je želio prenijeti istinsku prirodu ovog identiteta i odmaknuti se od površnih percepcija o „uzgajivačima sobova koji žive u planinama“.

„Najbolje priče nisu uvijek one u najegzotičnijim ili najudaljenijim lokacijama“, komentira Marklund.„Bio sam odlučan u namjeri da se moj projekt bavi nečime u što vjerujem, nečime što mi je važno. Priču o Laponcima rijetki su ispričali. Iz tog razloga, kao i zbog toga što sam odrastao u Bodenu, u blizini mjesta gdje su neke njihove zajednice nastanjene, bila je to priča za koju sam osjećao da je moram ispričati i koju mi je bila čast ispričati.“

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Kako bi dokumentirao kako to izgleda danas u Švedskoj živjeti kao Laponac, Joel je šest tjedana posjećivao zajednicu i integrirao se u živote dvanaestoro ljudi iz ove zajednice, od pjevača i plesača do izrađivača bubnjeva i studenata, kako bi ispričao njihove osobne priče. Za ovaj je projekt upario fotoaparat D5 i objektive AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G i AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Joelove slike otkrivaju Laponce kako u njihovom prirodnom okruženju, dok nose tradicionalnu odjeću zvanu „gákti“, tako i tijekom njihovih svakodnevnih radnih života koji su u većoj mjeri isprepleteni s ostatkom društva. Ovaj se kulturološki kontrast provlači kroz sve slike.

Primjerice, Joel je otkrio kako Marika Renhuvud pomaže svojoj obitelji pri klanju sobova prije nego što je saznao, nakon što je proveo par dana fotografirajući je, da je Marika studentica na Baletnoj akademiji u Stockholmu.

Tu je zatim Maxida Marak. Odrasla je u Stockholmu te se preselila u tradicionalnu laponsku zajednicu, da bi se potom vratila u grad kako bi postala uspješna pjevačica. Druga pak priča prati Merethu Kuhmunen, studenticu koja teži promoviranju prava LGBT zajednice u Laponiji.

Sve pojedinačne priče možete pročitati na sljedećem web-mjestu ovdje.

Marklund zaključuje: „Morao sam vjerno dočarati ove ljude, stoga je prava oprema bila ključna. Objektivi AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G i AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II savršeni su za reportažnu fotografiju, dok je AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G bio fantastičan odabir za snimanje u uvjetima slabog osvjetljenja.

„Tijekom ovog projekta uistinu sam puno naučio, ne samo kao fotoreporter, nego i kao Šveđanin. Prilika da fotografiram u svojoj rodnoj zemlji i upoznam laponsku zajednicu iskustvo je koje mi je promijenilo život i veoma sam zahvalan što mi je Nikon pružio ovu priliku.“

Nikonov program europskih ambasadora

Nikonov program europskih ambasadora okuplja darovite i utjecajne vizualne umjetnike koji koriste najnovije tehnologije iz branše i svijest o društvenim trendovima kako bi predstavili aktualno doba. Nikon je pozvao Joela da ostvari svoj fotografski projekt iz snova zahvaljujući njegovu svjetskom ugledu sportskog fotografa i fotoreportera.

Više informacija o Joelovom projektu možete pronaći na stranici njegova posebnog projekta.

Komplet

U sklopu svog projekta Joel se koristio sljedećom opremom:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

Bio

Joel Marklund priznati je fotograf čija je specijalnost sportska fotografija. Živi u Stockholmu i trenutačno je glavni fotograf u najvećoj švedskoj agenciji za sportsku fotografiju, Bildbyrĺn. Joel je radio u više od 45 zemalja i snimao brojne svjetske događaje, uključujući i pet izdanja Olimpijskih igara. Svoje radove objavljuje diljem svijeta i njegove su slike osvojile brojne nagrade. Među njima su Međunarodna nagrada za sliku godine, Picture of the Year International, zatim NPPA nagrada za najbolje fotoreportaže, NPPA Best of Photojournalism, te Švedska nagrada za sliku godine, Swedish Picture of the Year.

Vlasnik autorskih prava (©) za sve slike je Joel Marklund.

Više informacija o Nikonovom programu europskih ambasadora potražite na web-mjestu http://www.europe-nikon.com/