29-06-2021

NIKON NAJAVLJUJE BEZRCALNI APARAT NIKON Z fc

Jedinstveni Nikon Z fc kombinira legendaran dizajn i inovaciju serije Z

Zabilježite svoje legendarne trenutke

Amsterdam, Nizozemska, 29. lipnja 2021.: Nikon danas najavljuje bezrcalni aparat Nikon Z fc DX-formata – prvi fotoaparat serije Z koji kombinira „tradicionalni” dizajn s naprednim značajkama. Vanjski izgled fotoaparata Nikon Z fc nadahnut je kultnim SLR fotoaparatom s filmom, Nikon FM2, lansiranim 1982. godine – revolucionarnim proizvodom u povijesti tvrtke Nikon. Osim samog fotoaparata, tvrtka Nikon predstavlja dva nova objektiva koji nadopunjuju njegov tradicionalni stil: srebrno izdanje objektiva NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR i objektiv NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE).

Kompaktno i lagano kućište fotoaparata Nikon Z fc vrlo je jednostavno prenositi, a istovremeno pruža vrhunsku funkcionalnost i mogućnost prikaza, što olakšava rukovanje korisnicima koji već upotrebljavaju bezrcalni aparat, ali i korisnicima koji ga upotrebljavaju prvi put.

Glavne značajke fotoaparata Nikon Z fc uključuju sljedeće:

Dizajn inspiriran legendarnim fotoaparatom
Strast je kod ovog fotoaparata vidljiva u detaljima. Dizajn pentaprizme i ravnoteža između crnih i srebrnih elemenata na kućištu fotoaparata Nikon Z fc odraz su fotoaparata FM2, kao i upotreba kružnog okulara za elektroničko tražilo (EVF), dizajn kontrolnih kotačića i ugravirani logotip tvrtke Nikon iz 70-ih i 80-ih godina. A što se pouzdane robusnosti tiče, postignuta je upotrebom legure magnezija.

Pojednostavljeno rukovanje i kreativno izražavanje
Na gornjem dijelu kućišta fotoaparata Nikon Z fc nalaze se tri kontrolna kotačića i mali zaslon na kojem se prikazuje otvor blende. Kontrolni kotačići upravljaju brzinom okidača, kompenzacijom ekspozicije i ISO osjetljivošću, što omogućuje jednostavnu promjenu postavki. Nadalje, gumb i te izbornik i, koji korisnicima omogućuju brzo podešavanje raznih postavki pritiskom gumba, mogu se prilagoditi na temelju korisnikovih individualnih preferencija snimanja.

Fotoaparat Nikon Z fc prvi je fotoaparat serije Z koji podržava kompenzaciju ekspozicije u automatskom načinu rada, što korisnicima omogućuje postizanje željenog izraza povećanjem svjetline i poboljšanjem silueta i još puno toga. Fotoaparat također ima 20 opcija za Creative Picture Control (Kreativna postavka Picture Control) koje omogućuju postizanje jedinstvenih izraza. Teme s različitim parametrima kao što su ton, toniranje i zasićenje korisnicima omogućuju izražavanje različitih raspoloženja, kao i prilagođavanje efekata vlastitom ukusu.

Poboljšane mogućnosti fokusiranja i snimanja pomoću monitora s promjenjivim kutom
Nikon Z fc podržava AF za prepoznavanje očiju i AF za prepoznavanje životinja tijekom snimanja fotografija i videozapisa, a te su značajke izvorno upotrijebljene na fotoaparatima Nikon Z 7II i Nikon Z 6II. Podržan je način područja širokog polja AF-a (L), koji osigurava jasno snimanje očiju i lica ograničavanjem područja fokusiranja. Moguće je postići i usmjeravanje fokusa na oči željenog objekta i kada je u kadru više ljudi, kao i praćenje očiju kućnog ljubimca koji se kreće.

Širok standardni raspon osjetljivosti ISO 100 – 51.200 omogućuje snimanje jasnih fotografija i videozapisa u uvjetima slabog osvjetljenja*. Također, zahvaljujući činjenici da dolazi opremljen prvim monitorom s promjenjivim kutom fotoaparata serije Z, moguće je okomito snimanje iz niskog ili visokog kuta. Kada se zaslon okrene prema sebi, fotoaparat se automatski prebacuje na način autoportreta i omogućuje nesmetano snimanje selfieja dodirom.

Povećana povezivost putem aplikacije SnapBridge, verzija 2.8
Aplikacija SnapBridge može se upotrebljavati za prijenos fotografija i videozapisa snimljenih fotoaparatom na pametni uređaj**, što korisnicima olakšava dijeljenje svojih radova na društvenim mrežama. Putem aplikacije moguće je i preuzeti najnoviji firmver fotoaparata.

Verzija 2.8 aplikacije SnapBridge ima novo korisničko sučelje i sada podržava dva automatska načina povezivanja: Foreground mode (Način rada u prvom planu) i Background mode (Način rada u pozadini). Način rada u prvom planu povezuje se s fotoaparatom samo kada je aplikacija otvorena, čime se smanjuje potrošnja baterija fotoaparata. Način rada u pozadini podrazumijeva neprestanu vezu, čime se slike automatski prebacuju čak i kad aplikacija nije otvorena.

Dodatne značajke fotoaparata
Prirodan prikaz s minimalnom aberacijom postiže se pomoću ugrađenog elektroničkog tražila koje ima organski EL zaslon. Snimanje videozapisa podržava razlučivost 4K UHD bez izrezivanja pomoću područja slike u formatu videozapisa koji se temelji na DX-formatu. Podržava neprestani AF (AF-F) namijenjen snimanju videozapisa. Pojednostavljeno je snimanje usporenih videozapisa tako da se jednostavno odabere veličina slike i brzina kadra. Podržava Webcam Utility, softver koji omogućuje upotrebu fotoaparata Nikon Z fc kao web-kamere. Paket proizvoda i priloženi remen fotoaparata odgovaraju stilu tradicionalnog dizajna fotoaparata Nikon Z fc. Podržava napajanje putem USB-a kad je fotoaparat uključen, kao i punjenje putem USB-a.

Objektivi: srebrno izdanje objektiva NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR i objektiv NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE)

Srebrno izdanje objektiva NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR objektiv je sa standardnim zumom temeljen na objektivu NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR sa srebrnim dizajnom kućišta u skladu s fotoaparatom Nikon Z fc. Objektiv je kompaktan i lagan, ukupne duljine otprilike 32 mm i ukupne težine otprilike 135 g. Praktičan je objektiv za nošenje, a pruža visoku razlučivost u cijelom rasponu zuma. Srebrno izdanje objektiva NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR može se upotrebljavati za brojne svakodnevne prizore, od pejzaža i snimki do portretnih fotografija.

Objektiv NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) kompaktan je i lagan i idealan je za portrete i fotografije mrtve prirode, a pruža besprijekoran efekt zamućenja koji je specifičan za fiksne objektive. Dizajn objektiva tradicionalan je i nadahnut klasičnim NIKKOR objektivima iz vremena kada je predstavljen FM2. Objektiv NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) savršeno se podudara s klasičnim izgledom fotoaparata Nikon Z fc, što je postignuto upotrebom istog premaza.

* Proširivo do ISO 204.800. Maksimalna standardna osjetljivost za snimanje videozapisa je ISO 25.600.
** Mogu se upotrebljavati uređaji iPhone®, iPad®, iPod touch® i Android™ na kojima je instalirana aplikacija SnapBridge. Aplikaciju SnapBridge moguće je besplatno preuzeti iz trgovina App Store® i Google Play™. Dodatne informacije potražite na web-stranici tvrtke Nikon.

• Apple®, App Store®, Apple logotipi, iPhone®, iPad® i iPod touch®are zaštitni su znakovi tvrtke Apple Inc. registrirane u SAD-u i/ili drugim zemljama.
• Zaštitni znak iPhone upotrebljava se pod licencom tvrtke Aiphone Co., Ltd.
• Android™ i Google Play™ zaštitni su znakovi tvrtke Google LLC.
• Drugi zaštitni znakovi i tržni nazivi vlasništvo su njihovih vlasnika.

Više o tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih do profesionalnih fotoaparata i od objektiva do dodatne opreme, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i NIKKOR Z objektivi podižu optičke performanse na novu razinu.

Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Nikonova nagrađivana oprema fotografima i snimateljima omogućuje da ostvare svoju kreativnu viziju na najvećoj razini.

Kao pouzdan vizionarski partner objedinjuje stvaratelje sadržaja svih vrsta svojom angažiranom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pružanjem pristupa obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je škola Nikon School.