21-06-2021

Nikon, CIWEM, WaterBear i ARUP objavljuju žiri za natjecanje Environmental Photographer of the Year 2021

Pobjedničke fotografije bit će objavljene i izložene na Konferenciji COP26 koja će se u studenom održati u Glasgowu

Pobjedničke fotografije bit će objavljene i izložene na Konferenciji COP26 koja će se u studenom održati u Glasgowu

Amsterdam, Nizozemska, 21. lipnja 2021.:
Nikon je danas, zajedno s dobrotvornom organizacijom za upravljanje vodama i okolišem CIWEM, besplatnom platformom za strujanje sadržaja WaterBear, posvećenoj budućnosti našeg planeta, i tvrtkom za pružanje usluga inženjerskog savjetovanja ARUP objavio žiri sastavljen od vrhunskih stručnjaka koji će ocjenjivati natjecanje Environmental Photographer of the Year 2021.

Žiri se sastoji od 10 međunarodnih sudaca s područja fotografije, klimatske pravde i okolišnog aktivizma. Fotografi Ope Odueyungbo i Josh Haner pridružit će se dizajneru Marquiseu Stillwellu, aktivistkinji za klimatsku pravdu Frances Fox, direktoru ICCCAD-a (Međunarodni centar za klimatske promjene i razvoj) Saleemulu Huqu, inženjerki građevine Diani Abrunhosa i izvršnom direktoru CIWEM-a Terryju Fulleru kako bi odabrali i imenovali pobjednike.

Ostali važni članovi odbora su:
• Lina Kayser, fotografkinja: Lina je članica Nikonove zajednice Z Creator i fotografkinja koja živi u gradu Dovrefjell u Norveškoj. Njezina je specijalnost snimanje hladnih i udaljenih mjesta na sjeveru, kao i krhkog afričkog života. Osim svojih samostalnih fotografskih projekata, Lina održava fotografske radionice u Norveškoj i inozemstvu, uključujući brodske ekspedicije u Svalbard. Lina svoje perspektive i strasti, u kojima se vidi njezina strast prema divljini nordijskih i arktičkih područja, dijeli putem društvenih mreža. Lina je partner tvrtke Nikon od 2017. godine. 

• Alfie Bowen, fotograf: Alfie je nagrađivani britanski fotograf s autizmom. Njegovu umjetničku viziju oblikuju izuzetna pažnja prema detaljima i nepokolebljiva odlučnost da dokaže ljudima da griješe. Alfie je otkrio afinitet prema životinjama koji ga je vodio kroz njegove najmračnije trenutke. Alfiejeva djela objavio je BBC Earth te su ta djela hvalile i slavne osobe uključujući i Sir Davida Attenborougha, a njegovu inspirativnu priču krasi i rad u dobrotvornim organizacijama radi podizanja svijesti o divljini i autizmu. Od 2021. Alfie je jedan od članova Nikonove zajednice Z Creator.

• Ben Moore, fotograf: Ben Moore samouki je komercijalni fotograf specijaliziran za zračnu, arhitektonsku i urbanu fotografiju. Njegov je stil pomalo turoban, ali upotpunjen čistim, zemljanim tonovima. U svojim slikama voli upotrebljavati linije s oštrim vizualnim elementima koji iznenađuju i uzbuđuju publiku. Ben surađuje s tvrtkom Nikon od kolovoza 2020. kao član Nikonove zajednice Z Creator.

Natjecanje Environmental Photographer of the Year, koje se ove godine održava 14. put, predstavlja neke od najinspirativnijih fotografija okoliša na svijetu. Godišnje natjecanje predstavlja međunarodnu platformu za podizanje svijesti o ekološkim problemima koji ugrožavaju naš planet. Pobjedničke fotografije ovogodišnjeg natjecanja bit će objavljene i izložene na 26. Konferenciji stranaka (COP26) u Glasgowu u Škotskoj u studenom ove godine.

Sudjelovanje na natječaju besplatno je za profesionalne i amaterske fotografe svih dobi, a prijave se prihvaćaju do 31. srpnja 2021. Sudionici će se natjecati za novčane nagrade i priznanja te za glavnu nagradu – Environmental Photographer of the Year 2021. Kategorije uključuju Environmental Photographer of the Year, Young Environmental Photographer of the Year – Nikon Award, Okoliš budućnosti (Environments of the Future), Održivi gradovi (Sustainable Cities), Klimatsko djelovanje (Climate action) i Voda i sigurnost (Water and Security), nagrada zaklade Resilient i nagrada Odabir javnosti (People's Choice). Glasanje za posljednju kategoriju bit će otvoreno za javnost putem društvenih mreža tijekom mjeseca koji prethodi Konferenciji COP 26.

Da biste saznali više, prijavili se i pročitali sve pojedinosti o pravilima natjecanja Environmental Photographer of the Year, žiriju i nagradama, posjetite www.epoty.org.

Ako vas zanimaju fotografije lica sudaca i prošlogodišnje pobjedničke fotografije, možete ih pogledati ovdje.

Više o tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih do profesionalnih fotoaparata i od objektiva do dodatne opreme, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i NIKKOR Z objektivi podižu optičke performanse na novu razinu.

Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Nikonova nagrađivana oprema fotografima i snimateljima omogućuje da ostvare svoju kreativnu viziju na najvećoj razini.

Kao pouzdan vizionarski partner objedinjuje stvaratelje sadržaja svih vrsta svojom angažiranom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pružanjem pristupa obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je škola Nikon School.

Za više informacija posjetite www.europe-nikon.com

Više o organizaciji WaterBear

WaterBear mreža prva je takve vrste: riječ je besplatnoj interaktivnoj video i digitalnoj platformi koja je posvećena podupiranju ciljeva održivog razvoja UN-a. Svoju misiju provodi putem inspirativnog sadržaja, suvremene i vrhunske tehnologije koja olakšava rad i putem globalne mreže partnera. Na jedinstven način gledatelju omogućuje da odmah poduzme radnju kako bi izravno podržao nevladine organizacije diljem svijeta i dao priliku za budućnost našeg krhkog planeta. Preuzmite WaterBear iz trgovine App Store ili posjetite  https://waterbear.com 

Za trgovinu App Store kliknite ovdje. Za trgovinu Google Play kliknite ovdje.

Više o tvrtki CIWEM

Ovlaštena ustanova za upravljanje vodama i okolišem (CIWEM) (Chartered Institution of Water and Environmental Management) neovisno je stručno tijelo i ovlaštena dobrotvorna organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja djeluje međunarodno s ciljem unapređenja prakse upravljanja vodama i okolišem. CIWEM predstavlja zajednicu od 30.000 stručnjaka koji dijele zajedničku viziju sigurnog i održivog svijeta. Za više informacija posjetite www.ciwem.org.

Više o tvrtki ARUP

ARUP je kreativna snaga u središtu brojnih najistaknutijih projekata u svijetu na području građevinarstva i drugih industrija. Dizajneri, inženjeri, arhitekti, projektanti, savjetnici i tehnički stručnjaci tvrtke rade u više od 140 zemalja, u kojima s našim klijentima rade na inovativnim projektima najveće kvalitete i utjecaja. www.arup.com.