02-06-2021

Otkrijte ljepotu oko sebe prvim makro-objektivima serije Z

Amsterdam, Nizozemska, 2. lipnja 2021.: Nikon danas predstavlja dva prva makro-objektiva koji se pridružuju obitelji Nikon Z. Impresivno lagan objektiv NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S profesionalni je makro-objektiv serije S kojim ćete postići iznimno vjerodostojnu dubinu i detalje. NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 kompaktan je, lagan i svestran objektiv idealan za makrofotografe početnike koji žele snimati živopisne krupne planove.

S omjerom reprodukcije 1 : 1, besprijekornim fokusiranjem i vrhunskim performansama prikaza, profesionalni objektiv NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S savršen je za snimke u prirodnoj veličini. Zahvaljujući srednjem telefotografskom kutu gledanja optimiziranom za makrosnimanje slika i videozapisa, ovo je ujedno i impresivan objektiv za detaljne portrete: odlikuje se nevjerojatnom oštrinom, kao i nevjerojatnim kontrastom i efektom zamućenja. Kontrola je precizna i fleksibilna, a fotografi mogu promijeniti smjer fokusiranja ovog objektiva, što pruža prednost pri radu u mješovitom okruženju snimanja.

Novi NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 sjajan je objektiv za nošenje uokolo koji vam omogućuje istaknuti ljepotu čak i najobičnijih objekata. Od zamamnih fotografija hrane do vrhunskih snimki cvijeća, fotografi će moći s lakoćom snimati iznimno izoštrene makroslike u prirodnoj veličini (1 : 1) i upečatljive krupne planove malih objekata i detalja. Fokusiranje je brzo i izoštreno, čak i kada je prednji dio makro-objektiva udaljen samo 5,6 cm od objekta! Korisnici mogu iskoristiti i klasičnu žarišnu duljinu od 50 mm i prirodnu perspektivu za snimanje bilo čega, od portreta do uličnih scena.

Dirk Jasper, voditelj proizvoda, Nikon Europe, izjavio je: “Dugo očekivani macro objektiv 105 mm dao je sustavu Z predivne performanse makrofotografije, a savršen je izbor i za profesionalce i za zaljubljenike u makrofotografiju. I njegova manja i povoljnija verzija mnogo toga nudi: novi makro-objektiv od 50 mm idealan je ako želite započeti snimati prave makro-slike. A ako samo želite svestrani objektiv od 50 mm koji će vam omogućiti da ujedno snimate i nevjerojatne krupne planove, to je to.”

#CreateYourLight: o objektivu NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S iz prve ruke

Donna Crous, koja se bavi fotografiranjem hrane i sudjeluje u Nikonovu programu europskih ambasadora, kaže: „Imala sam sreće raditi s novim makro-objektivom NIKKOR Z 105 mm za vrijeme snimanja kampanje Create Your Light za Nikon. Potpuno su me oduševile njegove performanse, posebno pri slabijem osvjetljenju. Neupitno obavezan objektiv za sve koji fotografiraju hranu i cijene plitku dubinsku oštrinu, brzinu fokusiranja i predivan efekt zamućenja – jer svi volimo one divne mutne točkice svjetlosti!”

Kratak pregled ključnih značajki: NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Profesionalni srednji telefotografski makro-objektiv s otvorom blende f/2,8: optički dizajn nove generacije serije S. Besprijekoran, tih višefokusni sustav.
Vjerodostojne slike nevjerojatne dubine: široko Z-postolje i fiksni zaobljeni otvor blende f/2,8 s 9 lamela omogućuju savršeno zaokružen, prirodan efekt zamućenja.
Brzo, besprijekorno fokusiranje: oštrina je vrhunska od krupnog plana do beskonačnosti. Značajno je smanjena pojava obojenih rubova, što sustavu AF-a omogućuje nevjerojatno brz i točan pronalazak fokusiranja.
Savršena jasnoća: ARNEO premaz protiv odsjaja i premaz od nanokristala tvrtke Nikon sprječavaju pojavu dvostruke slike i bliještanja. Smanjenje vibracija (VR) ugrađeno u objektiv kombinira se s VR-om ugrađenim u fotoaparat za stabilne snimke čak i pri slabom osvjetljenju. 
Preciznost krupnog plana: minimalna fokalna udaljenost iznosi samo 0,29 m, a graničnik fokusiranja AF-a omogućuje brže hvatanje objekata u rasponu od 0,29 – 0,50 m. U fokusiranju MF možete prilagoditi osjetljivost fokusiranja tako da odgovara vašem željenom načinu rada.
Makro videozapisi: iskoristite tihi AF i besprijekornu stabilnu kontrolu otvora blende. Odstupanje fokusa je gotovo u potpunosti uklonjeno kako biste mogli pomaknuti fokus bez utjecaja na kut gledanja.
Nikonova svestranost: smjer fokusiranja ovog objektiva možete promijeniti,¹ a prihvaća i iste filtre s navojem od 62 mm kao i poznati AF-S Micro-NIKKOR 105 mm.
Izrađen da radi: temeljito brtvljenje oko postolja i svih pokretnih dijelova ne dopušta ulazak prašine ili vlage. Premaz od fluora tvrtke Nikon odbija vodu, prašinu i nečistoću.²

Kratak pregled ključnih značajki: NIKKOR Z MC 50mm f/2.8

Fantastične makro-snimke: oznake na cijevi objektiva jasno pokazuju kada snimate u omjeru reprodukcije od 1 : 4, 1 : 2 ili 1 : 1 (u prirodnoj veličini).
Sjajne svakodnevne snimke: iskoristite klasičnu žarišnu duljinu od 50 mm i prirodnu perspektivu za snimanje bilo čega, od portreta do uličnih scena.
Savršena izoštrenost u krupnom planu: uz minimalnu fokalnu udaljenost od svega 0,16 m možete postići izoštren fokus čak i kada je prednji dio ovog makro-objektiva od objekta udaljen svega 5,6 cm! VR unutar fotoaparata održava stabilnost snimki.
Istaknite svoju temu : vrhunska optika i zaobljeni otvor blende od f/2,8 s 9 lamela daju prekrasan efekt zamućenja.
Prekidač za ograničenje fokusiranja: prekidač za ograničenje fokusiranja AF-a omogućuje brže fokusiranje objektiva na objekte u rasponu 0,16 – 0,30 m.
Kompaktan i lagan: ovim se objektivom lako rukuje, a izvrsno uravnotežuje fotoaparate punog kadra serije Z, kao i one DX-formata.
75 mm u DX-izrezivanju: kada se koristi na bezrcalnim aparatima serije Z, ovaj objektiv nudi kut gledanja od 75 mm. Izvrstan je za portrete ili uža izrezivanja malih objekata prilikom snimanja makro-fotografija.
Precizno i jednostavno upravljanje: otvorom blende, ISO-om i drugim značajkama možete upravljati putem tihog kontrolnog prstena. Putem objektiva možete se u trenu prebaciti između ručnog i automatskog fokusiranja.
Zaštitni sloj: Nikonov premaz od fluora štiti prednji dio objektiva i olakšava čišćenje površine. Savršen za one koji svoju kreativnost pronalaze na otvorenom.

¹ Kada se koristi zajedno s fotoaparatima Nikon Z koji su stavljeni na tržište u listopadu 2020. ili kasnije.
² Nije zajamčeno da će objektiv biti otporan na prašinu i kapljice u svim situacijama i u svim uvjetima.