14-04-2022

NIKON IZDAJE NOVI FIRMVER SERIJE Z I MEMORIJSKU KARTICU VELIKOG KAPACITETA

Amsterdam, Nizozemska, 14. travnja 2022.: Nikon danas najavljuje novi firmver za vodeći bezrcalni aparat Z 9 i bezrcalne aparate Z 7II i Z 6II. Firmver v.2.0 za bezrcalni aparat Z 9 pruža niz ažuriranja visokih performansi, zbog čega će taj fotoaparat zadržati vodstvo kada je u pitanju snimanje fotografija i videozapisa. Firmver v.1.4 za bezrcalne aparate Z 6II i Z 7II poboljšava fokusiranje prilikom snimanja fotografija i videozapisa. Osim toga, tvrtka Nikon danas predstavlja svoju memorijsku karticu CFexpress od 660 GB (vrsta B), koja će se jednostavno moći upotrebljavati za snimanje videozapisa visoke razlučivosti fotoaparatom Z 9 i izvanredne brzine okidanja više snimaka.

Za one koji snimaju videozapise, firmver v.2.0 za fotoaparat Z 9 donosi velike nadogradnje. Snimatelji videozapisa moći će snimati videozapise u formatu RAW OD 8,3K/60p na samom fotoaparatu i nevjerojatno oštre Ultra HD snimke od 4K/60p preuzorkovane iz 8K. 12-bitno snimanje na fotoaparatu bit će moguće uz ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ili Nikonov novi format N-RAW (do 8K/60p i 4K/120p). Ostale nove funkcije, koje ispunjavaju zahtjeve profesionalnih snimatelja koji upotrebljavaju fotoaparat Z 9, uključuju monitor valnog oblika, crveni REC pokazatelj kadra i prilagođeni i-izbornik za praktičan prikaz postavki videozapisa tijekom snimanja.

Firmver 2.0 za fotoaparat Z 9 također nudi ključne nadogradnje za fotografe. Nakon ažuriranja moguće je prilagoditi postavke AF-a upotrebom do 20 uzoraka širokog polja AF-a koje je moguće odabrati, a može se i aktivirati veća učestalost osvježavanja (do 120 fps) za svijetli zaslon elektroničkog tražila (3000 nita) fotoaparata. Ostale nove funkcije uključuju predsnimanje slika i mogućnost vraćanja položaja fokusa iz memorije upotrebom više gumba fotoaparata.

Za fotoaparate Z 6II i Z 7II, firmver v.1.4 poboljšava preciznost algoritma automatskog područja AF-a za poboljšani fokus na objekte u prvom planu smještene u sredinu kadra. Osim toga, podrška za linearno ručno fokusiranje omogućit će snimateljima videozapisa da izuzetno precizno reproduciraju udaljenost za fokusiranje od točke A do točke B. A oba će fotoaparata biti kompatibilna s Bluetooth daljinskim upravljačem ML-L7 tvrtke Nikon.

Na kraju, Nikonova nova memorijska kartica CFexpress od 660 GB (vrsta B), koja je također objavljena danas, kartica je visokog kapaciteta i kompatibilna je s fotoaparatom Z 9. Stvorena kako bi ispunila zahtjeve kontinuiranog snimanja pri velikim brzinama i snimanja videozapisa razlučivosti veće od 8K pri velikim brzinama kadrova, postiže brzinu čitanja do 1700 MB/s i brzinu zapisivanja do 1500 MB/s

Firmver v.2.0 za Z 9 – dostupan u Nikonovom centru za preuzimanje na dan 20. travnja 2022.

Snimanje videozapisa od 8,3K/60p na fotoaparatu: interno snimanje 8,3K videozapisa RAW formata pri besprijekornih 60p. Snimajte u N-RAW formatu da biste snimili videozapise iznimno visoke razlučivosti od 8,3K (8256 × 4644) upotrebom pune širine senzora fotoaparata Z 9.
4K UHD videozapis preuzorkovan iz 8K: snimite nevjerojatno oštre Ultra HD snimke od 4K/60p preuzorkovane iz 8K.¹
12-bitno snimanje na fotoaparatu u formatu RAW: uz ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ili novi N-RAW fomat tvrtke Nikon (do 8K/60p i 4K/120p).
Monitor valnog oblika: začas potvrdite zahtjevne ekspozicije bez obzira na to snimate li u formatu N-Log ili RAW.
Prilagođeni i-izbornik: istovremeni prikaz glavnih postavki videozapisa na monitoru. Potvrdite razlučivost i brzinu kadra putem gornjeg zaslona fotoaparata. 
Crveni okvir REC: kada pritisnete gumb za snimanje videozapisa, na monitoru se pojavljuje crveni okvir REC.
Statični kadrovi razlučivosti 8K: izdvojite uzastopne statične kadrove visoke razlučivosti od 8K snimaka u trajanju do 10 sekundi.
Do 20 uzoraka širokog polja AF-a s mogućnošću odabira: fokusirajte se na akciju i izbjegnite fiksne prepreke poput teniskih mreža ili prepona.
EVF – brzina osvježavanja do 120 fps: za svijetli zaslon elektroničkog tražila (3000 nita) fotoaparata. Idealno za snimanje objekata koji se brzo kreću, kao što su trkaći automobili.
Vraćanje postavki fokusa iz memorije: dodijelite položaje fokusiranja većem broju gumba fotoaparata; svaki gumb može dohvatiti zaseban ili isti položaj fokusiranja iz memorije.
Predsnimanje slike: snimajte slike do jedne sekunde prije no što do kraja pritisnete gumb za otpuštanje okidača. Postavite nastavak snimanja više snimaka nakon otpuštanja u trajanju do četiri sekunde.

Ima još toga! Za sveobuhvatan popis ažuriranja firmvera v.2.0 posjetite Nikonov centar za preuzimanje.

Firmver v.1.4 za Z 7II i Z 6II – dostupan u Nikonovom centru za preuzimanje (Z 7II / Z 6II) na dan 20. travnja 2022.

Poboljšano automatsko područje AF-a: bolje otkrivanje i fokusiranje objekata u prvom planu smještenih u sredinu kadra.
Podrška za linearno ručno fokusiranje: snimatelji videozapisa mogu precizno reproducirati udaljenost za fokusiranje od točke A do točke B.
Kompatibilnost s Bluetooth daljinskim upravljačem ML-L7 tvrtke Nikon: omogućuje upravljanje ključnim funkcijama fotoaparata prilikom snimanja na daljinu. Ima posebne gumbe za otpuštanje okidača i snimanje videozapisa.

Posjetite Nikonov centar za preuzimanje da biste preuzeli firmver v.1.4 za Z 7II i firmver v.1.4 za Z 6II.

¹ Možete snimati 4K UHD snimke preuzorkovane iz 8K u videoformatima temeljenim na FX formatu od [4128 × 2322 60p/50p] ili [3840 × 2160 / 60p/50p].

Više o tvrtki Nikon

Nikon je vodeći svjetski pružatelj proizvoda i usluga za fotografiranje. Njegova inovativna optička tehnologija, od amaterskih i profesionalnih fotoaparata do objektiva, dodatne opreme i sportske i rekreacijske optike, temelji se na više od 100 godina iskustva. Robna marka prepoznata je diljem svijeta po postavljanju novih standarda dizajna i izvedbe, a Nikonovi revolucionarni bezrcalni aparati serije Z i NIKKOR Z objektivi podižu optičke performanse na novu razinu.

Nikon ima vodeću ulogu u kulturi fotografiranja i osnažuje neke od najboljih svjetskih vizualnih umjetnika da iskoriste svoj kreativni potencijal pričajući priče kroz slike. Nikonova nagrađivana fotografska oprema fotografima i snimateljima omogućuje ostvarivanje svojih kreativnih vizija na najvećoj razini. Njegova nagrađivana sportska i rekreacijska oprema približava nam svijet raznih aktivnosti – od promatranja ptica i zvijezda, pa do kazališta, golfa i putovanja.

Kao pouzdan vizionarski partner, Nikon objedinjuje stvaratelje sadržaja svih vrsta svojom angažiranom zajednicom, nenadmašnom tehničkom stručnošću i pružanjem pristupa obrazovnim resursima putem inicijativa kao što je škola Nikon School.