Lucieini svadbeni običaji Češke

Konjski ham

Ovaj svadbeni običaj slijedi nakon obreda, u većini slučajeva kada gosti stignu na proslavu. Prijatelji mladoženji oko vrate stave prekrasno ukrašeni konjski ham, simbol bračne veze. Također je simbol toga da je brak ponekad težak ako par ne surađuje međusobno. Uz to, mladenka dobiva bič ukrašen vrpcama što ukazuje na to tko je glavni u braku.

Poslije obreda, Lukas (Češka) oko vrata nosi konjski ham koji simbolizira sklapanje braka. Sliku su snimili Simona Smrcková i Kamil Saliba, profesionalni fotografi za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom D850 i objektivom AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G.

Razbijanje tanjura

Prvi običaj koji će osoblje zaduženo za posluživanje prirediti na vjenčanju jest metenje komada razbijenih tanjura. Na početku proslave član osoblja zaželit će mnogo sreće mladencima nakon čega slijedi zdravica. Tijekom zdravice, nekome od osoblja „slučajno“ će ispasti tanjur sakriven ispod pladnja koji nosi. Prema običaju, mladenci moraju pometi komade.

Ti komadi porculana simboliziraju sreću, a buka njihovog lomljenja rastjerat će zle duhove koji im žele nauditi. Zajedničko metenje simboličan je zadatak za mladenku i mladoženju. Time se ukazuje na to da uvijek moraju surađivati, i to ne samo u pogledu problema u braku, već i u pogledu kućanskih poslova. Također je veoma važno tko se primi lopatice, a tko četke. Prema običaju, onaj koji mete bit će pometen, a onaj koji drži lopaticu imat će zadnju riječ u braku. Mladenci bi također trebali zadržati jedan komad u znak sreće.

Lukas i Nikola (Češka) metu komade razbijenih tanjura što simbolizira njihovu suradnju u bračnom životu. Sliku su snimili Simona Smrcková i Kamil Saliba, profesionalni fotografi za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom D850 i objektivom AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED.

Voda ili votka

Uz vjenčanja se vežu mnoge različite zdravice koje drže roditelji, kumovi, kume, prijatelji, sami mladenci itd. No postoje zdravice kojima se ne želi samo zaželjeti sreću mladencima, već se njima može i predvidjeti budućnost veze. Točnije, predvidjeti tko će od njih dvoje ići po kafićima!

Prijatelj ili netko iz osoblja na pladanj će staviti dvije čaše, jednu punu vode, drugu punu nekog prozirnog alkohola, uglavnom votke. Mladenci će svaki uzeti po jednu čašu kako bi se pripremili na zdravicu. Ako je mladoženja uzeo čašu vode, navečer će ostajati kući. Ako je uzeo onu punu alkohola, vjerojatno će zalaziti u kafiće!

Lukas i Nikola (Češka) snimljeni dok ispijaju vodu i votku tijekom zdravice – iznenađenje se skriva u činjenici što se ne zna koje je piće u kojoj čaši! Sliku su snimili Simona Smrcková i Kamil Saliba, profesionalni fotografi za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom Nikon D850 i objektivom AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED.