JA SAM Chloé Lapeyssonnie, fotografkinja za vjenčanja

Kada je Chloé počela raditi kao fotografkinja za vjenčanja prije sedam godina, nije mogla niti zamisliti kakva ju sva divna i uzbudljiva iskustva očekuju. Tijekom svoje karijere fotografirala je više od stotinu vjenčanja u Francuskoj i Europi. Posjetila je strane zemlje, otkrila različite svadbene običaje i upoznala fantastične ljude. Kao osoba koja osjeća strast prema tome da ispriča priču, Chloéin pristup fotografiranju vjenčanja radikalno je moderan i nenametljiv. Strogo ograničava količinu poziranja na svojim fotografijama jer preferira snimati spontane trenutke, i velike i male.
Chloe Lapeyssonnie

Pitanja i odgovori

Kako ste se počeli baviti fotografiranjem vjenčanja?
Svoju karijeru fotografkinje započela sam u glazbenoj industriji. Snimala sam bendove na pozornici i mimo nje. Svoju ljubav prema fotografiranju vjenčanja otkrila sam tek kada sam jednoj dobro prijateljici ponudila da snimam njezino vjenčanje. Na taj sam način upoznala jedan cijeli novi svijet smijeha, suza, poljubaca, plesa i zagrljaja. Smjesta su me privukli raznolikost i izazovi koje dan vjenčanja pruža fotografu.
Kao fotograf za vjenčanja morate biti izuzetno pozorni cijeloga dana kako biste zabilježili svaki trenutak. Morate biti kreativni kako biste snimili najbolje moguće portrete, razviti smisao za dizajn prostora kako biste inkorporirali sve detalje koje je par zamislio, razumjeti prirodno svjetlo i ovladati noćnom fotografijom. Nikada nije dosadno kada ste fotograf za vjenčanja.

Koji svadbeni običaj najviše volite zabilježiti fotoaparatom?
Najdraži mi je trenutak kada bračni drugovi hodaju jedno iza drugog prema oltaru na početku obreda. Za mene je to vrhunac dana jer istovremeno do izražaja dolazi toliko različitih osjećaja. Obožavam snimati izraze uzbuđenja, stresa, ponosa i neizmjerne ljubavi na licima mladenaca, kao i na licima obitelji i prijatelja. Za mladence to je trenutak kada se prvi put vide u vjenčanici i odijelu, trenutak kada u potpunosti postanu svjesni činjenice da se vjenčaju. Oboje su toliko dugo čekali taj trenutak. Neki od njih puste suzu, neki puno plaču, neki se nervoznu smiju, neki su iznimno ozbiljni i sabrani, a neki zrače ponosnom i veseljem. Snimanje ovih istinskih osjećaja razlog je zašto volim ovaj posao.

Koji je najveći izazov s kojim ste suočeni kada fotografirate vjenčanje?
Za mene je to potreba da sam cijeli dan fokusirana. To može biti veoma izazovno jer često radim i više od 12 sati. Na vjenčanju si ne dopuštam ni minute predaha jer se uvijek nešto negdje događa. Ako želite snimke koje će vjerno predočiti cijeli dan vjenčanja, morate biti svjesni svega što vas okružuje. Često snimam s oba oka otvorena tako da mogu vidjeti što se događa van kadra slike. Primjerice, mogu snimati kako mladenka grli prijatelja na kraju obreda, no zbog toga što obraćam pozornost mogu biti sigurna da neću propustiti trenutak kada mladoženju preplave osjećaji u očevu zagrljaju. Izazov je stalno biti na oprezu kako bih ulovila savršeni trenutak, svjetlo i kut snimanja, istovremeno pazeći da je snimka tehnički točna, no ja uživam u tom izazovu.