Nessini svadbeni običaji Francuske

Lavanda

Lavanda je u Provansi već dugo vremena neizostavan dio svadbenih običaja. Taj cvijet simbolizira radost i sreću za mladence i stoga se često uključuje u obred na razne načine.

U časte mladenke i mladoženje, čest je običaj da gosti bacaju lavandu na njih na kraju obreda. Mnogi se parovi odlučuju na lavandu kao zamjenu za bacanje riže ili pšenice jer sve manje prostora za vjenčanja u Francuskoj odobrava tu praksu. To je lijep način na koji gosti mogu mladencima zaželjeti sreću i veselje u trenutku kada započinju svoj novi zajednički život.

Još jedan običaj iz Provanse uključuje lavandu: buket lavande postavlja se ispod madraca mladenaca kako bi im donio sreću i strast u brak. Također je običaj vrećicu lavande staviti u mladenkin miraz kako bi se osigurao sretan i plodan brak.

Neke su je mladenke čak počele i dodavati ukrasima za kosu, noseći je kao dio krune od cvijeća. I na kraju, ponuditi mladencima buket lavande također je simbol beskrajne sreće.

Marie (Francuska) nosi vijenac od lavande. Vjeruje se da ovaj cvijet nosi sreću i veselje mladencima. Sliku je snimila Chloé Lapeyssonnie, profesionalna fotografkinja za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom D850 i objektivom AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G.

Kako osigurati lijepo vrijeme

Vremenski uvjeti stvar su nad kojom mladenci imaju najmanje kontrole na dan svog vjenčanja. Kako bi vrijeme bilo lijepo te kako kiša ne bi padala, praznovjerne mladenke i mladoženje još uvijek slijede neke običaje. Na sjeveru Francuske naročito je popularan običaj prema kojem mladenci prinose jaja svetoj Klari. Jaja, koja su simbol života i plodnosti, obično se prinose u samostanu svete Klare, zaštitnice bračnog mira. Vjerovanje da sveta Klara može utjecati na vremenske uvjete na dan vjenčanja dolazi iz jedne interpretacije njezinog imena prema kojoj ono može značiti „lijepo vrijeme“. Danas je uobičajenije ponuditi novac, takozvana „papirnata jaja“, a redovnice će se zauzvrat pomoliti da mladencima vrijeme bude lijepo.

Marie, mladenka iz Francuske, prinosi zdjelu jaja svetoj Klari kako bi na dan njezinog vjenčanja vrijeme bilo lijepo. Sliku je snimila Chloé Lapeyssonnie, profesionalna fotografkinja za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom D850 i objektivom AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G.

Ples brioša

Ples brioša uobičajeni je svadbeni običaj u departmanu Vendée! Veliki brioš, koji obično teži oko 15 kg, uglavnom poklanja krsna kuma ili krsni kum jednog od mladenaca. Mladoženja prvo mora nositi brioš uokolo poslije večere te izvesti ples koji zahtijeva snagu, ritam i ravnotežu. Potom se svi muškarci pozivaju da plešu s briošem, a potom se brioš predaje ženskim gostima nakon što se izreže sredina. Nakon posljednjeg plesa, svaki gost dobiva komad brioša.

Marie i Nicolas (Francuska) izvode La Danse de la Brioche, ples s briošem. Sliku je snimila Chloé Lapeyssonnie, profesionalna fotografkinja za vjenčanja, koristeći se fotoaparatom D850 i objektivom AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G.