JA SAM Ross Harvey, fotograf za vjenčanja

Ross Harvey snima glamurozna vjenčanja diljem svijeta te je poznat po svom neopterećeno lijepom i kreativnom stilu. Njegov blog izvor je inspiracije za industriju te diljem svijeta vodi rasprodane radionice. Osvojio je brojne međunarodne nagrade, a danas je član žirija vrhunskih izložbi vjenčanih fotografija.

Svoj uspjeh pripisuje svojoj drugoj strasti – umu. Ross je proveo više od dva desetljeća proučavajući psihologiju, klasične i kvantne znanosti, neurologiju i filozofiju. Njegova glavna namjera bila je razumjeti mehanizme načina razmišljanja koji je optimiziran za kreativno izražavanje.
Ross Harvey

Pitanja i odgovori

Kako ste se počeli baviti fotografiranjem vjenčanja?
Isprva sam se htio baviti modnom fotografijom i učio sam raditi u studiju. Shvatio sam da sam najsretniji i najkreativniji kada snimam bez ikakvih ograničenja, kada slijedim vlastitu intuiciju i eksperimentiram u svakoj prilici. Nikada nisam planirao baviti se fotografiranjem vjenčanja, no zaljubio sam se u to nakon prvog snimanja koje sam odradio kao uslugu za prijatelja.

Koji svadbeni običaj najviše volite zabilježiti fotoaparatom?
Portrete! Iznimno je teško ovladati savršenom kombinacijom kompozicije, svjetla, dubine, boje i, što je najvažnije, emocija. Pogotovo s obzirom na činjenicu da su mladenci gotovo uvijek sramežljivi pred fotoaparatom. Također, imate kratko razdoblje od otprilike 20 minuta u kojem morate napraviti nekoliko prvoklasnih slika, slika koje će mladenci čuvati do kraja svog života. Morate imati povjerenje u svoju viziju i vještine kako biste uspjeli u tome. To vas tjera da procijenite vlastiti način razmišljanja.

Koji je najveći izazov s kojim ste suočeni kada fotografirate vjenčanje?
Na većini vjenčanja radim sam. Nema drugog fotografa. Mladenci imaju vrlo visoka očekivanja, i to ne samo u pogledu odabranih fotografija, već u pogledu cijelog seta koji se može sastojati i od nekoliko stotina fotografija. Za mene je najveći i najzahvalniji izazov dobro odraditi te snimke. Poanta je ispričati koherentnu priču, od početka do kraja. Svakome može poći za rukom da snimi par dobrih pojedinačnih slika na vjenčanju, no malo tko može održati tu razinu kvalitete 14 sati i dulje, bez obzira na kontekst, svjetlo ili situaciju.